I det frihandelsavtal som EU håller på att förhandla fram med USA (det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet, TAFTA) föreslår den svenska regeringen att audiovisuella tjänster ska inkluderas. En sådan liberalisering av den audiovisuella sektorn riskerar dock att på sikt påverka möjligheterna för Sverige att föra en självständig politik när det gäller bl a film och public service.
KLYS, som genom sina femton medlemsorganisationer utgör en samlad röst för ca 30.000 yrkesverksamma kulturskapare i Sverige, har i ett brev vädjat till den svenska regeringen att ta hänsyn till den kulturella mångfalden i EU:s frihandels-förhandlingar med USA och att aktivt verka för att den audiovisuella sektorn (liksom den kulturella sektorn) exkluderas ur TAFTA-avtalet.
I brevet påminner KLYS den svenska regeringen om Sveriges och EUs skyldigheter när det gäller att skydda och främja kulturell mångfald i internationella frihandelssammanhang i enlighet med Unescos konvention till skydd för kulturell mångfald, som Sverige och EU har tillträtt.
- För att även fortsättningsvis kunna utveckla regionala och nationella kultur- och filmpolitiska åtgärder som främjar den mångfald av konstnärliga uttryck som finns i Sverige och i Europa krävs att dessa sektorer uttryckligen exkluderas från TAFTA-förhandlingarna, säger Anna Söderbäck, ordförande i KLYS.
EU-kommissionen har sedan länge tagit ställning för att utesluta audiovisuella varor och tjänster från internationella frihandelsavtal, även bilaterala sådana, varför den svenska regeringens ställningstagande samt EU-kommissionens otydlighet i frågan är mycket oroväckande.
Imorgon, onsdag den 8 maj, kommer riksdagens EU-nämnd att ta upp frågan vid sitt sammanträde, då regeringens hållning kommer att diskuteras.
För mer information:
Ulrica Källén Lörelius, förbundssekreterare KLYS 0733-40 00 33
Anna Söderbäck, ordförande KLYS 0702-19-51 21
Jaan Kolk, förbundsdirektör Teaterförbundet/KLYS arbetsutskott 0706-88 13 23
KLYS - en samlad röst för Sveriges kulturskapare. KLYS är konstnärsorganisationernas samarbetsorgan när det gäller frågor av gemensamt intresse. Genom sina 14 medlemsorganisationer företräder KLYS ca 30 000 konstnärligt yrkesverksamma i Sverige inom områdena ord, ton, bild, scen och media, såsom författare, journalister, bildkonstnärer, musikskapare, regissörer, musiker, dansare och skådespelare. Viktiga arbetsområden för KLYS är bl a upphovsrätt, kulturpolitik, yttrandefrihets- och mediefrågor samt arbetsmarknadsfrågor. www.klys.se