2023-10-19 05:00Pressmeddelande

Mårten Sandén ny ordförande för KLYS

Mårten Sandén, ordförande KLYS. Foto: Ulrica ZwengerMårten Sandén, ordförande KLYS. Foto: Ulrica Zwenger

Vid ett extrainsatt årsmöte den 18 oktober valdes författaren och låtskrivaren Mårten Sandén enhälligt till ny ordförande för KLYS. Han efterträder Karin Inde som har varit KLYS ordförande sedan 2021.

- Jag är både hedrad och mycket glad att få förtroendet att leda KLYS arbete framöver. KLYS kärnfrågor – kulturskapares ekonomiska och sociala trygghet, yttrandefrihet och en välfungerande upphovsrätt – har varit en naturlig del av min vardag sedan mitten av 1990-talet och utgör de praktiska förutsättningarna för mitt dagliga arbete. Men frågor om skapandets villkor är inte bara praktiska, och rör inte bara oss som skapar. Som jag ser det handlar KLYS arbete i grunden om vilket samhälle vi vill ha och vilken sorts liv vi vill leva, säger Mårten Sandén.

Mårten Sandén har en lång karriär som författare och låtskrivare bakom sig, med fler än 40 barn- och ungdomsböcker och låtar för en rad namnkunniga artister. Han har även ett stort engagemang för att förbättra kulturlivets förutsättningar och kulturskapares villkor, bland annat genom Sveriges Författarförbund och som tidigare ordförande i Svenska Barnboksakademin.

- Mårten tar över som ordförande för KLYS i en tid där samarbete, organisering och höjda röster för kulturens betydelse blir allt viktigare. Med sin långa och breda erfarenhet från olika delar av kulturlivet kommer Mårten att vara en viktig kraft i KLYS framöver. Vi är mycket glada över att just han har valts till att leda KLYS arbete, säger KLYS verksamhetsledare Ulrica Källén.


Om KLYS - Sveriges Kulturskapare

KLYS är konstnärsorganisationernas samarbetsorgan när det gäller frågor av gemensamt intresse. Genom sina 14 medlemsorganisationer företräder KLYS cirka 30 000 konstnärligt yrkesverksamma i Sverige inom områdena ord, ton, bild, scen och media, såsom författare, journalister, bildkonstnärer, musikskapare, regissörer, musiker, dansare och skådespelare. KLYS arbetar bland annat med upphovsrätt, kulturpolitik, yttrandefrihets- och mediefrågor samt arbetsmarknadsfrågor.


Kontaktpersoner

Ulrica Källén
Verksamhetsledare
Ulrica Källén
Mårten Sandén
Ordförande
Mårten Sandén