2014-03-21 15:33Pressmeddelande

Kulturval 14: Ska vi kvotera Hamlet? Om representation och innehåll på våra scener

Måndagen den 24 mars:

Kvällen inleds med att vi frågar ut Jonas Sjöstedt (V) om hans förhållande till och personliga syn på kultur.

Kan vem som helst spela vem som helst på scenen? Vilka samhälsstrukturer ser vi – medvetet eller omedvetet – när vi ser en pjäs? I teaterhistorien finns det en tradition av att t ex kvinnor spelat män och vice versa. Varför är det inte längre så – och är kvotering ett medel för att åstadkomma jämställdhet på våra scener?

Kvällens debattpanel består av Ale Möller , kompositör och musiker, Qaisar Mahmood, författare och kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet, Behrang Miri, musiker, skribent och skådespelare, f d konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset i Stockholm, Allice Teodorescu, samhällsdebattör, samt Frida Röhl , tillträdande konstnärlig ledare Teater Tribunalen och Folkteatern i Göteborg.

I åtta angelägna debatter under våren diskuteras flera av kulturens viktiga frågor inom ramen för ett samarbete mellan Kulturhuset och Koalition för Kulturdebatt, där KLYS ingår. Gå in på vår blogg ”Kultursamhället”, läs och diskutera våra kommentarer till debattserien! Och om du inte redan gjort det – läs också vårt ”Manifest 2014” där kultursamhället spelar en viktig roll för att förbättra professionella kulturskapares villkor!

Övriga datum i seminarieserien är:  

31 mars: Vem äger konsten – om digitalisering, tillgänglighet, upphovsrätt  

7 april: Konst för lyckoindexets skull – måste kultur göra världen bättre?

14 april: Facket, folket eller furstarna – för vem har vi kulturpolitik? 

Plats: Kulturhuset, Studion

Tid: Måndag 24 mars kl 18.00 - 19.30

Fri entré.

För mer information:

www.klys.se

www.kulturhusetstadsteatern.se

www.kultursamhallet.blogspot.com

@KLYS59


Om KLYS - Sveriges Kulturskapare

KLYS - en samlad röst för Sveriges kulturskapare. KLYS är konstnärsorganisationernas samarbetsorgan när det gäller frågor av gemensamt intresse. Genom sina 14 medlemsorganisationer företräder KLYS ca 30 000 konstnärligt yrkesverksamma i Sverige inom områdena ord, ton, bild, scen och media, såsom författare, journalister, bildkonstnärer, musikskapare, regissörer, musiker, dansare och skådespelare. Viktiga arbetsområden för KLYS är bl a upphovsrätt, kulturpolitik, yttrandefrihets- och mediefrågor samt arbetsmarknadsfrågor. www.klys.se


Kontaktpersoner

Ulrica Källén
Verksamhetsledare
Ulrica Källén
Carl Liungman
Regionalpolitisk strateg
Carl Liungman