2020-05-20 05:30Pressmeddelande

Över 5000 volontärer vill handla mat till riskgrupper

Över 5000 volontärer har anmält sig och verifierats med Bank-ID hos GodHjälp. Nu söker vi fler Hemmahjältar, personer i riskgrupper, som vill hjälpa till att avlasta vården genom att inte gå till butiker och handla.  

Det är en uppoffring att frivilligt avstå från att gå till butik och handla själv. Det är att hjälpa samhället att anstränga sig för att hitta lösningar så att man kan undvika det. GodHjälp har startats för att göra uppoffringen lättare att göra för fler - i hela landet. GodHjälp kopplar ihop Hemmahjältarna med volontärer som gör sitt bidrag i coronakrisen genom att handla mat- och apoteksvaror utan att ta någon ersättning för detta.

- Det är fantastiskt att vi nu har över 5000 verifierade volontärer och att vi med dem kan hjälpa många över hela landet. De Hemmahjältar som redan lagt ut inköpslistor på godhjalp.se återrapporterar om snabb och trevlig hjälp från volontärerna. Och volontärerna rapporterar ofta glatt tillbaka att det känns så bra och positivt att kunna hjälpa. Jag hoppas vi kan få möjlighet att koppla samman många fler genom att fler Hemmahjältar tar hjälp med matinköpen och hellre tar en extra promenad utanför butikerna än att själv gå in i dem, kommenterar Maria Erdmann projektledare för GodHjälp.

GodHjälp är en satsning inom drivs inom stiftelsen GoodCause som annars startar och driver bolag vars hela avkastning går till välgörenhet (GodEl, GodFond, GodDryck). GodHjälp har fått och får väldigt mycket hjälp och gratistjänster av olika företag. Alla inköp sker av volontärer och även support, marknadsföring mm sköts huvudsakligen av volontärer. Nedan listas några av de aktörer som valt att stötta satsningen.

Följande parter stöttar:

 • Stiftelsen Norrsken där GodHjälp ingår som en del av deras actionagainstcorona.org

 • Netlight med konsultteam som bygger tjänsten pro bono.

 • H&M Foundation donerar 1 mkr.

 • Vinge med all juridisk expertis pro bono.

 • Scrive med sin tjänst, som blir integrerad i GodHjälp, pro bono.

 • Microsoft med molntjänster pro bono.

 • Axfood, Willys och Hemköp, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • COOP, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • Bergendahls Food och City Gross, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • Lidl, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • Länsförsäkringar, erbjuder gratis försäkringar till såväl Hemmahjältar som volontärer och kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanalar.

 • ICA, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • Apoteket, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sina kanaler.

 • Google, kommer sprida budskapet om GodHjälp genom en kampanj på YouTube och tillhandahålla sin karttjänst som en integrerad del av GodHjälps tjänst. 

 • Kivra, kommer sprida budskapet om GodHjälp till sina användare.

 • PostNord, kommer sprida budskapet om GodHjälp i sin direktreklam kanal Uppslaget.

 

Citat från partners:

- Det här är en satsning som kommer att rädda liv. Tack vare att så många nyckelaktörer slutit upp bakom GoodCause ledarskap kommer den snabbt komma igång och möjliggör för Hemmahjältar och volontärer att gemensamt bidra till att förbättra den svåra situation som följer av coronaviruset”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken.  

- När GodHjälp hörde av sig var det ingen tvekan om att tacka ja, säger Erik Ringertz, VD på Netlight. Vi fick förtroendet att bygga hela första versionen av tjänsten och det blev vårt största pro-bono projekt någonsin. Vi är både stolta och glada att fortsätta vara en del av projektet nu när den har gått in i sin nästa och kanske viktigaste fas - den i produktion - där den faktiskt gör nytta och räddar både liv och intensivvårdplatser.

- Jag är övertygad om att GodHjälp kan bidra med en viktig samhällsfunktion genom att avlasta vården och ytterst bidra till att rädda liv. Jag är stolt över att vara en del av GoodCause som så snabbt fått till alla partnerskap och nu öppnar för registrering av Hemmahjältar. Jag är likaledes stolt över att H&M Foundation är en av satsningens partners, kommenterar Karl-Johan Persson. (Karl-Johan Persson är en av grundarna till Stiftelsen GoodCause för 15 år sedan och sitter i styrelsen)

- Alla initiativ som underlättar för dem som befinner sig i riskgrupper att få hem matvaror är viktiga och bra. Kan vi inom Axfood, Hemköp och Willys bidra till att volontärer via GodHjälp kan hjälpa människor i behov av det, så vill vi självklart vara med och stötta det.” säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

- I den situation vi befinner oss i just nu har Coop ett viktigt ansvar för att se till att alla har tillgång till mat. Godhjälp underlättar för riskgrupper att få maten hem till dörren på ett säkert sätt, vilket är viktigt för att stoppa smittspridning och i förlängningen rädda liv. Det är därför ett självklart val för Coop att stötta Godhjälp, kommenterar Magnus Johansson VD Coop Sverige.

- Vi ser ett behov av köphjälp hos våra kunder just nu och har ett ansvar att hitta lösningar på det. Därför är det viktigt för Bergendahls Food att stödja GodHjälp, ett fantastiskt initiativ som möjliggör för riskgrupper att handla mat på ett säkert sätt, säger Håkan Åkerström vd Bergendahls Food.

- Det är fantastiskt att se alla samarbeten och den innovation som just nu utvecklas i rekordfart. I tider som dessa är det viktigt att gå samman för att hjälpa. GodHjälp samlar alltifrån svenskt näringsliv och volontärer till Hemmahjältar för att skapa nya möjligheter för personer i riskgrupper, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft AB.

- Det är ett privilegium att kunna bidra med något meningsfullt i dessa kritiska tider när så många av oss känner hjälplöshet i hur man ska kunna hjälpa till. Jag är väldigt imponerad av hur snabbt och beslutsamt GodHjälp och vi partners har agerat tillsammans för att kunna tillhandahålla en praktisk lösning som gör skillnad på riktigt”, säger Scrives VD Viktor Wrede.

- Vi har i många år varit pro bono partner med GoodCause och stöttat flera av bolagen då vi gillar metoden att göra gott genom företagande och för vår del att bidra med vår kompetens. Vi tycker detta är ett fantastiskt initiativ och är glada att kunna bidra, kommenterar Johan Winnerblad ordförande Advokatfirman Vinge.

- För oss känns det helt självklart att stötta GodHjälp och bidra till att utsatta människor ska få hem mat utan att ta några onödiga risker. Det är fantastiskt att se hur organisationer och privatpersoner snabbt går samman för att göra gott för de som behöver det som mest, säger Johan Augustsson, Sverigechef  på Lidl Sverige.

- ICA-butikerna vill göra så mycket som möjligt för hjälpa sina kunder i riskgrupperna att handla säkert. GodHjälp har snabbt tagit fram en lösning som gör att fler kan stanna hemma, och vi vill gärna förmedla information om tjänsten i våra kanaler, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige.

- Stort tack till alla er som hjälper våra kunder att få tillgång till sina viktiga apoteksvaror. Tillsammans skapar vi en trygg och säker vardag så att fler kan hålla sig friska, säger Ann Carlsson, VD Apoteket.

- GodHjälps insats kan rädda liv, och då är det viktigt att de som ställer upp och gör en frivillig insats, ska känna att de har ett bra försäkringsskydd, säger Fredrik Bergström VD Länsförsäkringar.

- Det här initiativet fyller en oerhört viktigt funktion och det är inspirerande att se alla viktiga aktörer som involverat sig! I den här utmanande situationen är det avgörande att vi alla hjälps åt och bidrar på de sätt vi kan. För oss på Google känns det självklart att vara med och stötta detta och vi kommer bland annat hjälpa till genom att föra samman GodHjälps volontärer och Hemmahjältar via vår karttjänst, säger Anna Wikland, Sverigechef Google.

- Stefan är en förebild för mig och för många andra. Han brukar säga att man ska göra det man är bra på, och rikta kraften mot något som gör gott. GodHjälp är ett väldigt fint exempel på det. Ett initiativ som har potential att rädda liv. I dessa tider känns det som ett privilegium att få möjligheten att vara med och stötta GodHjälp, säger Anna Bäck, VD Kivra.

-I tider som dessa måste alla som kan hjälpa till för att förhindra smittspridning. För oss på PostNord kändes det därför självklart att vara en partner till GodHjälp och säkerställa att såväl personer i riskgrupper som potentiella volontärer i hela landet får information om initiativet direkt hem i brevlådan, säger Annemarie Gardshol, vd PostNord.


Mer information om tjänsten finns på www.godhjälp.se.


Om oss GodHjälp

GodHjälp möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. Vi sammanför personer i riskgrupper med verifierade volontärer som hjälper personerna i riskgrupperna att stanna hemma och rädda liv och minska belastningen på vården. GodHjälp är ett initiativ startat av stiftelsen GoodCause.


Kontaktpersoner

Maria Erdmann
Projektledare
Maria Erdmann
Desirée Esk-Engström
Presskontakt
Desirée Esk-Engström