Den svenske producent af arbejdstøj Fristads har knækket koden til cirkulær produktion ved at skabe en sweatshirt, der delvist er lavet af slidt Fristads-tøj. Ved at genbruge fibre fra slidt tøj til at fremstille nyt tøj reducerer man ikke kun affald, men også behovet for nyt materiale.
"Vi har arbejdet på at reducere miljøpåvirkningen fra vores produktion i årevis, men vi anerkender også behovet for innovative closed-loop-løsninger, efter at tøjet er slidt op. Det at tilbyde cirkulære produkter i vores sortiment er en vigtig milepæl mod at blive en mere bæredygtig producent og sikrer, at vi bevarer vores forspring, når det gælder om at lede arbejdstøjsbranchen inden for bæredygtighed," siger Anne Nilsson, direktør for marketing og bæredygtighed hos Fristads.
Fristads' første cirkulære produkt er en sweatshirt lavet af 15 procent closed-loop fibre skabt af indsamlet brugt Fristads-tøj. For at fremstille det nye stof er det indsamlede materiale blevet strimlet i mindre stykker og omdannet til fibre. De lukkede fibre blandes derefter med andre fibre for at lave garn.
"Andelen af cirkulære fibre i det endelige produkt er nøje udvalgt for at sikre vores høje kvalitet. Vores mål er at øge mængden af lukkede fibre over tid, efterhånden som vi fortsætter med at udvikle vores cirkulære løsning," siger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material hos Fristads.
Det første cirkulære produkt vil have en miljøvaredeklaration (EPD), der afslører, hvor meget miljøpåvirkningen reduceres ved at bruge eksisterende fibre til at fremstille nye.
Plan for genbrug af arbejdstøj
Lanceringen af det første cirkulære produkt er et resultat af næsten tre års hårdt arbejde med at finde den optimale løsning på, hvordan man sikrer de forskellige flows i processen og samtidig sikrer kvaliteten af materialet.
"Det har været en lang rejse at sikre, at alle vores krav blev opfyldt, og vi har lært meget i løbet af processen. Endelig at kunne lancere vores første produkt fremstillet af cirkulære fibre er en anerkendelse af vores hårde arbejde og et vigtigt skridt for os i vores arbejde med at reducere vores miljøpåvirkning, siger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material hos Fristads.
Fristads' første cirkulære produktudvikling begyndte i 2021, da en polotrøje blev fremstillet delvist af kasseret tøj fra en af Fristads' kunder i Holland. Via et fælles pilotprogram blev slidte polotrøje indsamlet og genanvendt til nyt tøj, hvilket effektivt lukkede kredsløbet for noget af Fristads' tøjproduktion. Genanvendelsesprocessen for projektet blev certificeret i 2022, hvilket gør Fristads til den første tøjproducent i regionen, der kan garantere sporbarheden af genanvendte, lukkede råmaterialer til en bestemt kunde. Den hollandske model vil fungere som et forbillede for implementering og opskalering af genanvendelse på alle Fristads' markeder.
Fristads' første cirkulære produkt vil kunne bestilles på fristads.com i løbet af foråret.
Open-loop vs. closed-loop i tekstilgenbrug
Begreberne open-loop og closed-loop bruges nogle gange til at beskrive to forskellige typer af genbrugsflow. I et open-loop-flow indsamles tekstiler og forarbejdes til andre produkter, f.eks. fyld til bilinteriør, byggematerialer eller isolering. I et lukket kredsløb forarbejdes tekstilerne til nye fibre, der blandes med andre materialer og bruges til at producere nyt tøj, hvilket skaber en cirkulær produktion.
Sådan bliver loopet lukket
Sådan ser processen med at lukke loopet ud, trin for trin.
Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og del af den internationale koncern, Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj, hovedbeskyttelse, håndværktøj, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere om os her: www.fristads.com