2024-04-23 06:45Pressemeddelelse

Fristads' klimapåvirkning er lavere end hidtil antaget

Den svenske arbejdstøjsproducent Fristads har forfinet sine metoder til at måle og rapportere udledning af drivhusgasser ved at bruge faktiske data fra produktionen i stedet for branchegennemsnit og estimater.

Den svenske arbejdstøjsproducent Fristads har forfinet sine metoder til at måle og rapportere udledning af drivhusgasser ved at bruge faktiske data fra produktionen i stedet for branchegennemsnit og estimater. Nye data viser, at klimapåvirkningen fra Fristads' produktion er 31 procent lavere end tidligere antaget.

Tekstilindustrien er meget forskelligartet og omfatter alt fra producenter af arbejdstøj til fast fashion-virksomheder. Alligevel bliver de ofte placeret i samme kategori, når analytikere beregner klimadata. At bruge branchegennemsnit og estimater til klimaberegninger kan være et godt udgangspunkt, når der ikke er andre data til rådighed, men nøjagtigheden af resultaterne kan være begrænset.

Af samme grund er arbejdstøjsproducenten Fristads begyndt at indsamle faktiske miljødata direkte fra deres leverandører. Initiativet var en del af deres udvikling af en miljøvaredeklaration (EPD) for tøj, men det skulle vise sig, at virksomhedens forståelse af produktionspåvirkning blev betydeligt forbedret. For basisåret 2022 viste den nye metode, at emissionerne var 31 procent lavere end tidligere antaget.

"Det viser virkelig, at det er afgørende at basere sine klimaberegninger på faktiske data. Takket være vores udvikling af EPD'en for tøj har vi nu de rigtige data på det rigtige sted, hvilket giver os en meget bedre forståelse af de emissioner, der sker i vores forsyningskæder," siger Lisa Rosengren, Head of R & D Raw Material hos Fristads.

Reducerede emissioner pr. produkt
En EPD er en tredjepartsverificeret livscyklusvurdering af et produkt, der viser den samlede miljøpåvirkning fra design af tøjet til produktion og levering på Fristads' lager. Siden Fristads introducerede deres første kollektion af tøj med EPD'er i 2019, har de gradvist øget antallet af miljøvaredeklarerede produkter. I dag tilbyder virksomheden produkter med EPD'er inden for de fleste større produktkategorier.

Derudover arbejder Fristads systematisk på at erstatte konventionelt producerede materialer i deres produkter med mere bæredygtige alternativer. Denne indsats har bidraget til at reducere Fristads' udledning fra 7,39 kg til 6,09 kg pr. produceret produkt i perioden fra 2022 til 2023. Det er et fald på 18 procent.

"Hos Fristads ønsker vi at være førende inden for bæredygtighed i branchen, og alle vores afdelinger er engagerede i arbejdet med at minimere vores produkters miljøpåvirkning. Vi kan nu se, at arbejdet begynder at betale sig," siger Anne Nilsson, direktør for marketing og bæredygtighed hos Fristads.

Scope 3-emissioner ned med 47 procent
Fristads har som mål at reducere sin udledning af drivhusgasser med 50 procent inden 2030 sammenlignet med basisåret 2022*. I Fristads' nyligt udgivne bæredygtighedsrapport for 2023 er udledningerne i Scope 1 og 2 faldet med 5 procent sammenlignet med 2022, mens udledningerne i Scope 3 er faldet med 47 procent.

Da 97 procent af virksomhedens udledninger sker i Scope 3 - indkøbte varer og tjenester - er det her, Fristads fokuserer mest på deres bæredygtighedsarbejde.

"Vi går langt for at udvikle langsigtede forretningsforbindelser med vores leverandører for at sikre, at de forstår og lever op til vores standarder, når det gælder social og miljømæssig bæredygtighed. For at reducere vores udledninger fremover vil vi støtte vores leverandørers bestræbelser på at gå over til vedvarende energikilder, optimere produktionsprocesser og reducere energiforbruget," siger Petra Öberg Gustafsson, administrerende direktør for Fristads.

Læs hele rapporten her.

* I 2023 tilsluttede Fristads' ejer, Hultafors Group, sig Science Based Targets-initiativet, hvilket krævede, at Fristads ændrede deres basisår til 2022. Tidligere brugte de basisåret 2018 for Scope 1 og 2 og basisåret 2019 for Scope 3.



Om Kort om Fristads Kansas

Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og del af den internationale koncern, Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj, hovedbeskyttelse, håndværktøj, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere om os her: www.fristads.com


Kontakt

Maja Lundgreen
Marketing Manager, Denmark
Maja Lundgreen