2015-12-18 06:39Pressmeddelande

Svensken dricker roligare inför jul

null

City Gross försäljning av drycker inför jul visar att svenskens dryckesvanor utvecklas mot roligare och mer medvetna val. Livsmedelsbutikernas sortimentet av julmust, glögg, öl och vin har generellt breddats kraftigt de senaste åren. Det gäller såväl nya smaker och mindre och mer lokala leverantörer, som alkoholfria och ekologiska alternativ.

När man förr drack glögg, julmust och öl inför och under julen, gör allt fler idag roligare och mer medvetna val. Julmusten får t ex gärna ha en romton, vara lagrad på ekfat och i påkostade flaskor pryda sin plats på julbordet. Storspelare som Spendrups hakar på och kompletterar t ex sin traditionella Mariestads Julebrygd med Brutal Brewing Sir Taste-A-Lot Christmas Lager som en trendblinkning mot mikrobryggeriöl. Och glöggsortimentet har fullkomligt exploderat de senaste åren, med allt från KRAV-märkta och ekologiska alternativ till glögg med smak av t ex havtorn, hallon och lakrits i vit-, röd- eller rosévinstappning. Samtidigt ökar försäljningen av alkoholfria och lättviner i dagligvaruhandeln kraftigt, med läsk som en fortsatt storsäljare i jul kompletterad av svagdricka och cider.

– Utbudet av juldrycker har aldrig varit större för gemene man. Och konsumentsuget efter nya varianter av traditionella drycker ökar hela tiden. Vi uppfattar att det beror på en ökande medvetenhet i kombination med att det är kul att testa nya smaker och att nya och intressanta varor sprids snabbt på sociala medier. Att äta och dricka medvetet har blivit en livsstil för allt fler, säger Robert Samuelsson, ansvarig för drycker på City Gross.

Julförsäljningen på City Gross drog igång på allvar i helgen. Förr klagade kunder över att den inleddes för tidigt, nu verkar de flesta uppskatta att den pågår i över en månad. Julmusten är en storsäljare inom dagligvaruhandeln, med en försäljning som är relativt konstant från år till år. Glögg och folköl ökar en del, medan alkoholfri öl visar stora ökningstal. Vinförsäljningen ökar kraftigt, men från relativt små volymer.

Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största och snabbast växande dagligvarukedja med 39 butiker och e-handel i form av City Gross Matkasse och med specialvaror. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 103:e största (enl Veckans Affärer).

____________________________________________________________

För mer information:

Robert Samuelsson, kategoriansvarig drycker, Bergendahls Food, 0451-482 44


Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt