2019-11-06 10:05Pressmeddelande

Så trogna är svenskarna julbordet: Sex av tio villiga att byta ut rätter

null

Maten på det svenska julbordet har en lång och varierad historia. På 1970-talet tillkom till exempel köttbullar och prinskorvar, och kanske är det snart dags för nya rätter att göra entré? Siffror från en ny undersökning visar nämligen att en majoritet (59%) av svenskarna kan tänka sig att byta ut rätter på julbordet.

Inför årets jul har City Gross genomfört en undersökning* om svenskarnas inställning till att förnya julbordet. Resultatet visar att närmare sex av tio (59%) kan tänka sig att byta ut en till två rätter på julbordet. Särskilt yngre (18-29 år) är öppna för en förnyelse. 67 procent av de yngre svarar att de kan tänka sig att byta ut en till två rätter, medan 14 procent kan tänka sig att byta ut samtliga rätter.

– Det traditionella julbordet, med julskinka, köttbullar och sill, är för många en självklarhet. Samtidigt visar sifforna att en majoritet av svenskarna kan tänka sig att byta ut klassikerna. I år vill City Gross uppmuntra till en härlig jul med nya smaker. Andra länders julmåltider är en riktigt bra inspirationskälla, säger Henrik Weiden, tf marknadschef på City Gross.

När svenskarna får svara på påståendet att de vill testa andra länders mat på sitt julbord, är det fyra av tio (41%) som håller med. Samtidigt har var fjärde (25%) inte bestämt sig ännu i den frågan.

Andra länders rätter – skaldjur och lamm toppkandidater
Deltagarna gavs också möjlighet att uppge tre nya rätter som känns mest lockande att ha på julbordet som de inte har idag. Rätterna presenterades utifrån det land där de vanligtvis förekommer under julen. Resultatet visar att skaldjur (35%), lamm (32%) och kalkon (31%) ligger i topp av den mat som svenskarna helst ser på sitt julbord. Hela listan presenteras nedan.

1.Skaldjur (Italien) 35%

2.Rökt lamm (Island) 32%

3.Kalkon (USA) 31%

4.Friterade potatispannkakor (Israel) 22%

5.Friterad kyckling (Japan) 19%

6.Julig köttpaj (England) 17%

7.Julgås (Tyskland) 10%

8.Rostad gris (Filipinerna) 9%

9.Ostron (Frankrike) 9%

10.Salt torsk (Portugal) 5%

11.Ångat fårhuvud (Norge) 1%

12.Jag äter aldrig julbord/-mat 3%

13.Tveksam, vet ej 14%

*Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av oss på City Gross. Totalt har 1000 intervjuer genomförts mellan 23 september – 30 september 2019. De tillfrågade utgör ett representativ urval av populationen och är allmänheten i åldrarna 18–79 år.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Henrik Weiden, tf marknadschef City Gross, Bergendahls Food som driver City Gross, henrik.weiden@bergendahls.se, 0709-751619


Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt