2013-03-11 08:47Pressmeddelande

Premiär för svenskt mästerskap som uttagning till grill-VM

null

Idag går startskottet för det första svenska mästerskapet i grillning och BBQ. Mästerskapet fungerar som kval till grill-VM och utgörs av kvalificerande deltävlingar på 33 orter inför SM-finalen på Liseberg i maj. De svenska mästarna möter därefter ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter under VM i Marocko i regi av World Barbeque Association.

Tävlingsverksamhet i BBQ har en lång tradition i USA och intresset har under senare år ökat explosionsartat i Europa. För närvarande ingår 19 nationer i World Barbeque Association (WBQA) som bildades 1995. Vid årets VM medverkar ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter.

Arrangör av det svenska mästerskapet Grill & Barbeque SM 2013 är Swedish Barbeque Association (SBQA), den svenska grenen av WBQA. SBQA hette tidigare Svenska Grillfrämjandet, men har ändrat namn med anledning av storsatsningen på det svenska mästerskapet som kval till grill-VM.

– Att vi nu för första gången genomför ett svenskt mästerskap i grillning och BBQ är ett uttryck för ett ökande intresse för den här typen av kvalitativ och trivsam matlagning, säger Kent Nilsson, ordförande för Swedish Barbeque Association.

Huvudsponsor av Grill & Barbeque SM 2013 är City Gross i samarbete med evenemangssponsorn Liseberg.

– Vi satsar på kvalitetskött och ser ett svenskt mästerskap i grillning som ett bra sätt att öka intresset för vad och hur man grillar, säger Peter Mårtensson, projektledare på City Gross.

– Liseberg är som ett av Sveriges största besöksmål en naturlig plats att genomföra finalen med dess spännande tävlingsmoment på, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Kvalet pågår mellan den 13 april och 12 maj med deltävlingar på 33 orter. Dessa deltävlingar genomförs i anslutning till City Gross-butiker med syftet att skapa uppmärksamhet och göra kvalet tillgängligt för många intresserade.

I varje deltävling tillreder fem lag tre rätter enligt World Barbeque Associations regelverk och under överinseende av Svenska Grillandslaget. De fem lagen på varje ort utses utifrån anmälningar på webbplatsen www.citygross.se/grillsm. En representant för Svenska Grillandslaget utser tillsammans med en lokal jury det vinnande laget på varje ort, som därefter får delta i den svenska finalen den 18-19 maj på Liseberg i Göteborg.

På plats under finalen på Liseberg, då de 33 kvalificerade lagen gör upp om Sveriges första SM-tecken i grill och BBQ, kommer en jury bestående av 132 matmedlemmar att avsmaka och enligt World Barbeque Associations regelverk bedöma de fem rätter lagen tillreder.

Sverige skickar två lag till grill-VM i Saidia i Marocko den 24-26 maj i år. Det vinnande laget representerar Sverige tillsammans med Svenska Grillandslaget och dess Head Chef Ulrik Lindelöv. Svenska Grillandslaget deltog för första gången i grill-VM för tio år sedan, med en bronsplats som hittills bästa resultat. 

________________________________________________________________

För mer information:

Kent Nilsson, ordförande Swedish Barbeque Association (SBQA), 0706-35 85 53

Peter Mårtensson, projektledare City Gross, 0706-69 97 82

Julia Vasilis, informationschef Liseberg, 031-733 04 07Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt