2014-05-17 08:56Pressmeddelande

Ökande grillintresse märks i fler tävlingar

null

Intresset för att grilla fortsätter att öka. Därmed ökar intresset för att tävla om vem som är skickligast vid grillen. Förra året arrangerades för första gången ett svenskt mästerskap i grillning. Idag och imorgon följs det upp av ett nytt svenskt mästerskap på Liseberg. Samtidigt har TV4 precis avslutat 37 kvaltävlingar runt om i landet inför avgörandet av vem som blir Årets grillmästare.

Förra året anmälde 484 lag intresse för att tävla om att bli svenska mästare i grill och BBQ i regi av Svenska Grillfrämjandet. Drygt 200 fick chansen i 34 kvaltävlingar på City Gross på lika många orter. Kvalvinnarna möttes i en final på Liseberg, där Team Staffan & Henrik från Gävle vann och utsågs till svenska mästare.

Tävlingen blev en stor framgång som både manifesterade och bidrog till att öka intresset för att grilla. I helgen genomförs årets Grill & BBQ-SM på Liseberg i Göteborg. Ett tjugotal lag från hela landet tävlar under ledning av en jury bestående av bl a stjärnkockarna Erik Lallerstedt och Leif Mannerström samt Svenska grillandslagets lagledare Ulrik Lindelöv. Tävlingen pågår idag kl 11.30-17.00 och imorgon kl 11.00-16.00, med presentation av årets svenska mästare kl 16.00. Utöver äran får de chansen att representera Sverige i Barbeque-VM 2015.

Parallellt med förberedelserna inför det svenska mästerskapet avslutade TV4 förra helgen tre kvalhelger då 36 uttagningar till en plats i semifinalen i Stockholm den 24 maj genomförts på lika många City Gross runt om i landet. Varje kvaltävling har pågått under en dag, då samtliga deltagare grillat tre rätter (fläskfilé och majs, entrecôte och bröd samt kyckling och tomat) som bedömts av en jury utifrån kriterierna smak, kreativitet och presentation. Från semifinalen går de bästa grillkockarna vidare till TV-programmet Grillmästarna, där vinnaren utses till Årets Grillmästare med 100 000 kr och en resa till USA i förstapris. De sex programmen sänds i TV4 onsdagar med början den 2 juli.

Dagligvarukedjan City Gross har fungerat som motor för det svenska mästerskapet både förra året och i år, samt som partner till TV4 i arbetet med att vaska fram Årets grillmästare. Man gör det som ett sätt att slå ett slag för svenskt kött och med syftet att öka intresset för att göra medvetna val av råvarorna som läggs på grillen:

– Det ökande grillintresset märks i att många vill mäta sina kunskaper i tävlingar. Det är bra om vi därigenom lyfter fram förebilder som kan inspirera fler att våga testa nya råvaror och ny teknik vid grillen, säger Peter Mårtensson, grillansvarig på City Gross.

Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största och snabbast växande dagligvarukedja med 36 butiker. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 97:e största (enl Veckans Affärer).

________________________________________________________________

För mer information:

Peter Mårtensson, projektledare City Gross, 0706-69 97 82

Kent Nilsson, Svenska Grillfrämjandet, 070-635 85 53

Hela helgprogrammet på www.grillochbbqsm.seOm City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt