2015-12-17 07:42Pressmeddelande

Mer fisk på julbordet

null

Känslan av hemlagat äger på julbordet, samtidigt som allt färre har tid eller kunskap om hur man lägger in sill. Ett utslag för det är att City Gross försäljning av butiksinlagd sill på lösvikt ökat stabilt år från år sedan man introducerade det 2007. Andra maritima rätter som blivit vanligare på moderna julbord är ostron, rökta skaldjur, vitfisk, laxfenor och fiskköttbullar.

Sillen är för många en av höjdpunkterna på julbordet. Det skall vara många sorter och gärna hemlagat med en personlig twist. Det senare har dock allt färre tid eller möjlighet att förverkliga:

– Vi märker av ett ökande intresse för att handla MSC-märkta sillfiléer som vi lagt in i våra butiker och som därför har en hemlagad känsla. Vi försöker möta det med smaker vi tror kan bli snackisar vid julbordet, säger Madde Rispe, ansvarig för färsk fisk på City Gross.

Av de 16 varianter City Gross lägger in i butik och erbjuder från bl a delidiskar är Brantevikssill, sill smaksatt med rom och Västerbottensost och klassikern gubbasill med matjes, ägg och lök mest populära. Andra favoriter är senapssill, löksill och kräftsill. Även silltårtor med fyllning på kavringsbotten ökar i popularitet.

Andra råvaror med maritimt ursprung som ökar på julbordet:

- ostron ökar kraftigt. Julförsäljningen har sammantaget tredubblats de senaste sex åren.

- vit grönlistad kvalitetsfisk som torskrygg och hälleflundra ökar, bl a som alternativ till lutfisk. Men det skall vara fast fisk och ej platta filéer.

- rökta skaldjur i form av räkor blir allt populärare som plockmat.

- detsamma gäller för varmrökta laxfenor som innehåller det finaste och fetaste fettet på laxen. City Gross säljer av hållbarhetsskäl ej ål och erbjuder laxfenor som alternativ. Tidigare år har man även salufört ålmal, men den odlas för närvarande ej i Sverige och går därmed bort i jul.

- köttbullar på lax- och vitfisk ökar som vegetariskt alternativ till köttbullar på kött.

Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största och snabbast växande dagligvarukedja med 39 butiker och e-handel i form av City Gross Matkasse och med specialvaror. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 103:e största (enl Veckans Affärer).

________________________________________________________________

För mer information:

Madde Rispe, kategoriansvarig färsk fisk/deli City Gross, 070-509 94 42


Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt