2014-01-04 10:18Pressmeddelande

City Gross välkomnar granskning av vinsatsning

null

City Gross känner trygghet i att satsningen på vin följer svensk lag och välkomnar därför den snabbutredning folkhälsominister Maria Larsson enligt media avser att tillsätta. På City Gross har man förståelse för att det faktum att man som första dagligvarukedja i Sverige erbjuder kunder hemleverans av kvalitetsvin via winefinder.se skapar uppmärksamhet. Samtidigt menar man att det vore bra om fler satte sig in i upplägget och förstod att försäljning och distribution sköts av nätvinhandlaren i linje med svensk lag.

City Gross erbjuder sedan i somras en möjlighet för den som prenumererar på City Gross Matkasse att från nätvinhandlaren beställa kvalitetsvin för samleverans med maten till hemmet eller för avhämtning vid butik.

Systembolaget försöker på olika sätt stoppa satsningen. Bland annat polisanmälde man City Gross och Winefinder med hänvisning till att samarbetet skulle inkräkta på Systembolagets detaljhandelsmonopol. En åklagare granskade ärendet och kom fram till att det ej fanns anledning att gå vidare och lade därför ned förundersökningen.

Efter intensiv lobbying väljer nu folkhälsominister Maria Larsson att tillsätta en utredning som enligt uppgifter i media idag har syftet att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol genom att vid behov förtydliga lagrummet.

På City Gross känner man trygghet över att satsningen på vin följer svensk lag och välkomnar en granskning.

– City Gross varken säljer, lagrar eller agerar mellanhand för leveranser av vin. Den hanteringen står vår partner för. Vi känner därmed trygghet i det vi gör och välkomnar varje form av granskning. Rättsläget är klarlagt och vi följer gällande lagstiftning, säger Johan Johnsson, vice VD på Bergendahls Food, som äger och driver City Gross.

Nätvinhandelsföretaget säljer från Danmark vin till privatpersoner i Sverige genom så kallad distansförsäljning. Att handla vin från utlandet har varit lagligt sedan 2008 under förutsättning att köpen följer samma försäljningsregler som hos Systembolaget avseende ålderskontroll mm vid köp- och leveranstillfälle, samt att svenska skatter betalas.

Rent praktiskt erbjuds den som prenumererar på City Gross Matkasse möjligheten att beställa kvalitetsvin från winefinder.se. Lådorna kan hämtas i anslutning till butiken, som i det fallet fungerar som utlämningsställe precis som för City Gross Matkasse, alternativt levereras med hemleverans tillsammans med matkassen.

Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största dagligvarukedja med 36 butiker. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 97:e största (enl Veckans Affärer).

________________________________________________________________

För mer information:

Johan Johnsson, vice VD Bergendahls Food, 0736-20 82 10Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt