Verksamhetsåret 22/23 präglades av omvärldshändelser som påverkade både samhället och dagligvarubranschen i stort. Minskade volymer, en negativ valutaeffekt och ökade omkostnader är några av utmaningarna City Gross mött under året. Samtidigt har konverteringen gentemot Axfood utvecklats och stabiliserats. Försäljningen under året uppgick till 9,4 miljarder kronor vilket är en minskning med 5,4% i jämförelse med föregående år. För jämförbara butiker är minskningen 1,3%. Bolaget rapporterar en förlust på 138 miljoner kronor.
- Vi har haft ett händelserikt år där vi utmanats av hur rörlig och föränderlig marknaden är. Vi har agerat kraftfullt för att möta våra ökade omkostnader samtidigt som vi fortsatt fokusera på att utveckla framtidens City Gross, konstaterar vd Anders Wennerberg.
I en tid med historiskt hög inflation som påverkat konsumenternas beteenden har arbetet med att modernisera kedjan accelererat för att möta dagens behov men samtidigt stärka City Gross framåt.
- Vi har behövt fokusera på prisvärde för att möta kundernas behov här och nu, vilket trycker ner vår bruttovinst. Samtidigt fortsätter vårt långsiktiga arbete för ett starkare City Gross, vilket inte speglas i resultatet för verksamhetsåret 22/23, men kommer ge resultat på längre sikt, berättar Anders Wennerberg.
City Gross verksamhetsår sträcker sig från 220901-230831. Under perioden har bolaget stängt ner sin gamla butik i Bromma samt tagit större strukturella engångskostnader bland annat relaterat till systemkonvertering, vilket påverkar resultatet negativt.
City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Vi erbjuder en färskvaruhall och storhandel under samma tak och alla våra butiker har svenskt butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier. Det är skånska familjeföretaget Bergendahls som äger City Gross. Hösten 2021 gick Axfood in som delägare och äger idag 9,9 %.