2016-04-07 08:25Pressmeddelande

City Gross samarbetar med svenska uppfödare för att trygga tillgången på ekologiskt griskött

null

City Gross inleder nu ett samarbete med utvalda svenska grisuppfödare med målet att säkra tillgången på svenskt ekologiskt griskött. Samarbetet är en konsekvens av att kedjan växer, samtidigt som konsumentintresse för ekologiskt kött ökar.

City Gross satsning på gårdsunika ekologiska grisar är ett led i kedjans satsning på svenskt kött, där allt färskt kött kommer från svenska gårdar sedan starten 1993. Den innebär att City Gross köper hela djur från uppfödare man har avtal med och därmed tar ett s k anatomiskt ansvar, d v s använder hela djuret istället för att endast köpa de mest efterfrågade delarna.

– Genom att knyta upp ett antal uppfödare tryggar vi tillgången på svenskt ekologiskt griskött när vi växer och intresset för ekologisk ökar, samtidigt som uppfödarna får mer betalt för varje gris, säger Tobias Härle, ansvarig för kött på City Gross.

Bakgrunden till samarbetet är att slakten av svenska ekologiska grisar endast ökat marginellt under åren 2009 till 2015, d v s en ökande konsumentefterfrågan har hittills ej mötts av ökad tillgång. Samtidigt växer City Gross-kedjan med några nya butiker varje år och därmed behovet av köpa in större volymer.

Det ekologiska grisköttet erbjuds färskt som styckdetaljer och färs. De delar av grisen City Gross ej säljer finstyckade används till ekologiska charkvaror under kedjans egna varumärken.

Samarbetet med svenska grisuppfödare om det ekologiska grisköttet är en utveckling av den s k Griskronan, som innebär att City Gross sedan 2011 betalar en krona extra direkt till svenska uppfödare för varje kilo griskött man säljer. Griskronan tillkom med syftet att bidra till att skapa framtidstro hos svenska grisbönder och har hittills givit dem en extra ersättning på 37 miljoner kronor.

Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största och snabbast växande dagligvarukedja med 39 butiker och e-handel med City Gross Matkasse och specialvaror. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 103:e största (enl Veckans Affärer).


Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt