2013-11-16 16:09Pressmeddelande

City Gross bemöter Systembolagets felaktiga påståenden

null

Åklagaren har beslutat lämna Systembolagets polisanmälan av nätvinhandlaren Winefinder och dagligvarukedjan City Gross därhän. Att Systembolagets reaktion är att distribuera ett pressmeddelande där man gör påståenden som är direkt felaktiga är anmärkningsvärt och upprörande.

Det pressmeddelande Systembolaget skickade ut några timmar efter att det blev känt att åklagaren valt att lägga ned den förundersökning som inletts till följd av deras polisanmälan, är fullt av direkta felaktigheter. Nedanstående exempel tagna ur ingressen i Systembolagets pressmeddelande talar för att det är en del i ett försök att få svenska politiker att agera utifrån Systembolagets önskemål om en förändrad lagstiftning kring nätvinhandel i direkt strid mot EUs lagstiftning.

Systembolagets påstående: ”Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen rörande City Gross försäljning av alkohol till svenska kunder påvisar vikten av att alkohollagen omgående ändras.”

Fakta: City Gross säljer ingen alkohol, utan samarbetar med nätvinhandelsföretaget Winefinder som bedriver verksamhet i linje med svensk lagstiftning från 2008 utifrån den s k Rosengrendomen. Därför fanns ingen anledning för åklagaren att åtala.

Systembolagets påstående: ”En ny lagstiftning måste tydligt slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport. Annars kommer beslutet innebära att fler livsmedelskedjor och näthandlare börjar sälja alkohol, med ödesdigra konsekvenser för folkhälsan.”

Fakta: Eftersom City Gross ej säljer alkohol, faller hela resonemanget. Varför ”måste” dessutom en ny lagstiftning slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport? Varken i Rosengrendomen eller dess förarbeten står att ”det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport”.

På Bergendahls är man förvånad över att Systembolaget, som fått förtroendet att förvalta ett av EU ifrågasatt monopol, agerar som man gör. Man menar att det är lätt att få känslan att Systembolaget välkomnar City Gross och Winefinders samarbete, eftersom man kan använda det som underlag för att påverka politiker att skärpa svensk alkohollagstiftning. Men eftersom samarbetet i sig ej strider mot lagen, tvingas man göra påståenden i uttalanden, pressmeddelanden och debattinlägg som saknar grund.

– Vi kan konstatera att Systembolaget konsekvent försöker skapa en bild som skall påverka svenska politiker att gå deras ärenden, samtidigt som de ökar tempot i sin egen satsning på nätvinhandel. Vi finner det djupt omoraliskt och upprörande att vår seriösa ambition att hjälpa konsumenter kombinera mat och kvalitetsvin bemöts på det sättet, säger Johan Johnsson, vice VD på City Gross.

Att Systembolagets VD Magdalena Gerger i en kommentar till TT igår förmedlade att de ”överväger att överklaga” åklagarens beslut visar på en arrogans inför svenskt rättsväsende. Endast en överåklagare kan nu välja att väcka åtal, något som är ovanligt. Att hon dessutom till Expressen uttrycker att det som skiljer Systembolaget från andra aktörer är att de ej säljer alkohol till kunder under 20 år är anmärkningsvärt, eftersom det är olagligt att sälja till kunder under 20 år och att hon därmed indirekt hävdar att t ex Winefinder gör det.

– Magdalena Gerger ger uttryck för en arrogans vi finner anmärkningsvärd. Hon vrider i uttalanden och pressmeddelanden till fakta på ett sätt som ej anstår en VD för Systembolaget, när hon bland annat anklagar oss för att mot lagen sälja till kunder under 20 år. Istället borde hon vara tydlig med att en stor skillnad mellan oss och dem är att Systembolaget valt att satsa på bag-in-box och alkoläsk, medan vi tillsammans med Winefinder valt att satsa på kvalitetsviner som kostar runt hundralappen per flaska, säger Johan Johnsson, vice VD på City Gross.

Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största dagligvarukedja med 35 butiker. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det 97:e största (enl Veckans Affärer).

________________________________________________________________

För mer information:

Johan Johnsson, vVD Bergendahls Food, 0736-20 82 10Om City Gross

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader samt e-handel. Samtliga butiker har butiksstyckat kött, manuella fiskavdelningar, egna butiksbagerier, landets bredaste sortiment av livsmedel, ett brett sortiment inom hus, hem och fritid samt ett storhushållssortiment för näringsidkare. City Gross drivs av Bergendahls som grundades 1922 och ägs idag av familjen Bergendahl Mylonopoulos i tredje och fjärde generationen.


Kontaktpersoner

Rebecca Wictor
PR & Kommunikation
Rebecca Wictor
Kundkontakt
Kundkontakt