2024-06-04 06:10Pressmeddelande

Ny studie visar att Airsonetts teknik TLA ger betydande reduktion av allergener

Airsonett Temperatur-reglerat laminärt luftflöde (TLA) ger minst 99,95% ren luft från partiklar och allergen i andningszonen enligt ny studie som presenterades på EAACI 2024

Ängelholm, 4 juni 2024 – Airsonett, ett ledande svenskt MedTech-företag, har offentliggjort signifikanta resultat från en oberoende teknisk studie som utvärderat deras teknik Temperaturreglerat laminärt luftflöde (TLA).
 
Studien presenterades vid EAACI-kongressen i Valencia, Spanien, den 31 maj. Den visar att Airsonetts teknik TLA markant reducerar mängden luftburna allergener som kattallergen, gräspollen och husdammskvalster i andningszonen. Behandlingen är avsedd för patienter som lider av allergiska sjukdomar som astma och atopisk dermatit.
 
De viktigaste resultaten
– Partikelreduktion: En genomsnittlig reduktion på mellan 99,95 % och 99,99 % för partiklar i storleken mellan 0,5 µm och 10 µm
– Kattallergen (Fel d 1): Genomsnittlig reduktion: 99,95 % (från 39,96 ng/m³ till under 0,043 ng/m³)
– Allergen från husdammskvalster (Der p 1): Genomsnittlig reduktion: 99,97 % (från 28,62 ng/m³ till under 0,337 ng/m³)
– Gräspollenallergen (Phl p 5): Genomsnittlig reduktion: 99,997 % (från 62,21 ng/m³ till under 0,423 ng/m³)

 
Resultaten visar en betydande minskning av allergennivåerna, där koncentrationen av allergener i andningszonen faller under detekterbara gränser.

Studien stärker ytterligare tidigare tekniska studier av TLA:s partikelreduktion. Tidigare studier har visat att minskning av allergener och partiklar under sömnen effektivt förbättrar livskvaliteten och sömnkvaliteten för patienter med allergiska sjukdomar, minskar astmaanfall (exacerbationer), och förbättrar astmakontroll. Behandlingen har även visats vara kostnadseffektiv jämfört med farmakologiska tilläggsbehandlingar.
 
Uttalande från Airsonetts VD:
"Vi är mycket nöjda med resultatet av studien. Den bekräftar effektiviteten av vår TLA-behandling eftersom den visar en så stor reduktion av de luftburna allergenerna i andningszonen. Resultaten är särskilt imponerande eftersom andra metoder för att undvika allergen studerats, men inte uppnått lika goda resultat," säger Anders Due-Boje, VD för Airsonett.
 
Om studien

Studien utfördes av ALYATEC Clinical Research Center i Strasbourg, Frankrike. TLA:s kapacitet att rena andningszonen studerades genom att jämföra den med kontrollerade koncentrationer av vanliga allergener. Se hela studien här. Besök https://airsonett.eu/clinical-data/ för övriga kliniska data.
 

För mer information:
Anders Due-Boje, VD, Airsonett


E-mail: anders.due-boje@airsonett.eu
Telefon: +46 70 526 03 00
 
 
Om TLA-behandling
TLA-behandling ges i hemmet med den medicintekniska produkten Airsonett Air4. TLA skapar en zon med minst 99,95 procent ren luft, fri från allergen och partiklar, runt patientens andningsområde under sömn eller vila. När den biologiska stressen minskar under natten får immunsystemet och luftvägarna vila och patienten får bättre motståndskraft mot allergen även under dagen.
TLA-behandlingen är bevisat effektiv i kliniska studier och förskrivs idag av sjukvården i Sverige. Behandlingen är idag den mest förskrivna behandlingen för patienter med svår allergisk astma. Behandlingen finns med i de svenska nationella riktlinjerna för astma och i Euforeas Pocketguide för astma. Airsonett lanserar nu behandlingen på utvalda marknader i Europa.



Om Airsonett

Airsonett® är ett svenskt medicintekniskt företag som är ledande inom icke-farmakologisk behandling av patienter med svår allergisk astma och eksem. Airsonett® Air4 är en icke-invasiv medicinsk utrustning för hembehandling baserad på den patenterade tekniken Temperaturreglerat laminärt luftflöde (TLA). Behandling med Airsonett Air4 medför drastisk minskning av allergener och andra luftburna partiklar i patientens andningszon under vila och sömn. Airsonett Air4 rekommenderas av Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen samt ingår sedan 2015 i Läkemedelsverkets riktlinjer för astmabehandling. Airsonett Air4 är en CE-märkt medicinteknisk utrustning, Klass 1, avsedd att användas för lindring av symtom vid allergiska sjukdomar som allergisk astma och eksem. Den följer relevanta EU-direktiv gällande utformning, funktion, säkerhet, hälsokrav och har genomgått rigorös klinisk forskning så väl som hälsoekonomiska analyser. Airsonett Air4 innehar ett 510(k) godkännande, klass II, från FDA. Bolagets huvudägare är SEB Venture Capital, Industrifonden, Magnus Lundberg och Fåhraeus Startup and Growth. För ytterligare information, besök www.airsonett.se


Kontaktpersoner

CEO
Anders Due-Boje