2020-07-14 11:47Pressmeddelande

Uthyrningen till höstens studenter igång hos AF Bostäder

Fotograf: Aline LessnerFotograf: Aline Lessner

De nya lundastudenterna, de s k novischerna, fick sina antagningsbesked i torsdags. Knappt 2.300 av dessa har nu ställt sig i AF Bostäders bostadskö för novischer som ger förtur till cirka 500 studentbostäder.

Novischförturen innebär att de flesta bostäder som blir lediga under sommaren, reserveras för de novischer som kommer från bostadsorter utanför Skåne. Förtursplatserna lottas sedan ut till dem som i samband med antagningen har registrerat sig i bostadskön. Denna lottning är nu genomförd.

I år har 2.288 studenter valt att ställa sig i bostadskön för novischer. Det ligger i nivå med hur söktrycket brukar se ut. Ambitionen är nu att kunna erbjuda minst 500 bostäder till de nya studenterna. Det exakta antalet beror på hur många bostäder som blir uppsagda och därmed lediga.

Under våren valde många studenter att lämna Lund för att avsluta terminen på distans. Deras bostäder hyrdes då ut till den ordinarie bostadskön. Det medför att färre bostäder än normalt sägs upp under sommaren och därmed blir tillgängliga för novischerna.

- Trots att antalet bostäder kan bli något färre i år är chansen ändå god att få en egen bostad till terminsstarten, menar Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder. Det är långt ifrån alla som väljer att utnyttja sin köplats direkt.

AF Bostäder lyfter gärna fram andra aktörer som också bidrar till att lösa bostadssituationen för de nya studenterna. Studentdrivna BoPoolen hjälper hundratals studenter att hitta privat boende i Lund. Universitetets LU Accomodation hyr ut bostäder till ca tusen internationella studenter. Många av nationerna prioriterar också novischer.

- Tillsammans bidrar vi till att göra Lund till en attraktiv studieort, säger Claes Hjortronsteen.

AF Bostäder arbetar också långsiktigt för att underlätta bostadssituationen för framtidens lundastudenter. Under förra året färdigställdes drygt 600 nya bostäder. Och nyproduktionen fortsätter. Just nu byggs ytterligare 137 bostäder och fler blir det.

- Ambitionen är att färdigställa nya bostäder för ytterligare ca 125 studenter varje år framöver, avslutar Claes Hjortronsteen.


Om AF Bostäder

AF Bostäder är ett av Sveriges största studentbostadsföretag med 6 000 bostäder i centrala Lund. Företaget äger, förvaltar och utvecklar bra och billiga bostäder åt aktiva Lundastudenter. Bostäderna ska vara trivsamma, långsiktigt hållbara och bidra såväl till Lunds utveckling som till en levande stadsbild.