2024-04-26 09:00News

Platsaktivering i väntan på vår

Konstmånad på Forumtorget Uppsala

I väntan på våren fylldes Forumtorgets paviljong med ett fint program. Tesalong, schack, virkning och DJ-skola var några av de veckovis återkommande programpunkterna varje vardag under början av året. Tre kvällar i veckan var det bemannad aktivitet ändå fram till kl 19 för att erbjuda en varm upplevelse i offentliga rummet och få folk att stanna kvar och umgås. Under mars fyllde konsten torget och nu fortsätter vi med ett späckat Valborgsprogram och andra aktiviteter för att få människor att mötas, öka gemenskapen och tryggheten.

centrumforamp.se

Ny hemsida - centrumforamp.se

Vi har byggt en ny hemsida för att förtydliga vad vi gör och hur vi gör det. Läs om allt ifrån vår etableringsprocess till bakgrunden om varför och hur platsetablering ger resultat. Här kan ni även hitta våra nyligen släppta platsrapporter för Forumtorget och Haninge entré.

Kolla in centrumforamp.se


Valborg på Forumtorget

Vårt valborgsfirande på Forumtorget bjuder på Cirkus, Livemusik och en mängd av aktiviteter för både stora och små. Den traditionsfyllda dagen bjuder vi in Uppsalaborna att lyssna på musik, måla sin egna tavla, eller bara njuta av den härliga stämningen!

Se hela programmet här.


Hur kan vi samverka för att stärka tryggheten i samhället?

7 maj medverkar vår VD, Helena Olsson på Svensk Försäkrings årsmöteskonferens.
Läs mer om programmet här.

Söker ni en inspirationsföreläsare eller paneldeltagare för att prata om lärdomar, goda exempel och effekter av platsaktivering? Tveka inte att höra av er! Vi kommer kommer till exempel vara på plats på Almedalen.
Läs mer här.


Konstmånad, Forumtorget Uppsala

En månad med konst för hela Uppsala

Under hela mars fylldes Forumtorget med konst från 16 lokala konstnärer som lockade över hundra besökare till lördagsvernissage och ett enormt engagemang kring de stadsdelsillustrationer som visades på platsen. Den gemenskap som uppstod och den stolthet som Uppsalaborna känner för sina stadsdelar var otroligt fint att få dela.  Vi ställde frågan "Vilken plats tycker du om?” och fick in över hundra svar.
 
"Stenhagen är platsen där jag lärde mig vad gemenskap innebär. Så tacksam för min tid där."
Ivy, 28 år
 
"Mitt Uppsala! - Sommaren 1956 flyttade jag till Uppsala med maka och en tvåårig dotter. Jag hade min bil parkerad inne på gården till Storgatan 26 under den tid lind som fortfarande står utanför UKK. Vi såg Vaksalaviadukten byggas och kvarteret Siv rivas och Sivia börja ta form innan vi flyttade. I tjugoårsåldern bodde tvååringen en tid i Sivia, Nu bor jag åter så att jag sett kvarteret Siv rivas ännu en gång, men undrar om jag får se det resa sig ur grushögarna igen."
Folke 94 år

Läs mer om initiativet här.


Placemaking Sweden - ny nätverksplattform

Glada nyheter från Fredrik Lindstål, VD för Glad stad, Karin Lekberg, kulturstrateg på KLab Placemaking Sweden och Mustafa Sherif,  Urban Planner & Studio Manager AFRY som startar Placemaking Sweden! -  En oberoende och nationell nätverksplattform för alla som vill skapa, utveckla och förvalta levande platser. 

Vi vill att en AMP ska kännas som en självklar hemmaplan för placemakers. På våra platser vill vi realisera kreativa och innovativa idéer i det offentliga rummet och låta våra besökare ta del av nya upplevelser. Vi vill inspirera fler att satsa på platsaktivering i offentliga rummet och delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter och hur vi hanterat olika utmaningar

Glöm inte att följa oss på LinkedIn för senaste nytt.


Tyck till!

Hör gärna av dig om synpunkter eller tankar kring vårt nyhetsbrev eller vår nya hemsida!



About Centrum för AMP

Centrum för AMP är en idéburen organisation som arbetar med brottsförebyggande platsutveckling genom att levandegöra offentliga platser för att skapa gemenskap och trygghet. Som enda aktör i Sverige arbetar Centrum för AMP med en helhetslösning av aktiviteter, evenemang, aktivering och gestaltning på platser som är bemannade året runt. Arbetet är ett unikt samarbete med offentliga och privata aktörer och genomförs enligt den evidensbaserade platsutvecklingsmetoden AMP (affärs- och medborgarplatsmodellen).


Contacts

Helena Olsson
VD
Helena Olsson