2020-05-05 07:06Pressmeddelande

Nya pirhuvuden på plats i Ystads hamn

Bogsering av pirhuvud Ystads hamnBogsering av pirhuvud Ystads hamn

Pirhuvuden på plats i Ystads hamn

​Allt gick enligt plan och nu är två nya pirhuvuden på plats i Ystads hamn efter en välorkestrerad insats. Att bogsera de 18,5 meter höga betongfundamenten, eller kassunerna, och få dem i rätt position, krävde precision, samordning och bra väder.

Pirhuvudena är 20,5 m i diameter och 18,5 m höga och efter att de fyllts med sand sticker de upp 5,5 meter över vattenytan.

- De står på helt rätt plats. Pirhuvudena sitter längst ut på vågbrytarna, som vi nu bygger färdiga i inloppet till hamnen. Fyrarna som också ska på plats är solcellsdrivna, säger Andreas Malmström, projektledare på Ystad Hamn Logistik.

De prefabricerade pirhuvudena är tillverkade i Polen och seglades till Ystad med pråm. När pråmen med pirarmarna kommit till Ystad bogserades den ut till en plats där det var tillräckligt djupt för att sänka ner pråmen. Pirhuvudena bogserades och knuffades sedan i rätt position innan de vattenfylldes för att sjunka på plats. Nästa steg i installationen blir att fylla dem med sand så att de behåller sin position. Hela installationen utförs utan att störa färjetrafiken i hamnen.

Cargo capacity upgrade and LNG bunkering Swinoujscie - Ystad maritime link

Detta är en del i Ystad Hamn Logistiks stora utbyggnadsprojekt och delfinansierat av EU. Projektet omfattar två nya färjelägen, ett nytt fartyg som ska drivas med LNG (flytande naturgas) till det polska rederiet Polferries som trafikerar sträckan Ystad – Świnoujście och ett LNG-bunkringsfartyg till Świnoujście hamn. Arbetet med de nya färjelägena följer plan och beräknas vara klara i slutet av 2020.

Morgondagens förutsättningar

I Ystads kommuns Vision 2030 ingår en flytt av hamnverksamheten från den inre till den yttre hamnen. De två nya färjelägena ska vara klara i slutet av 2020 och kommer att innebära kapacitetsökning, både avseende antal färjelägen och storleken på fartygen. Till detta ska läggas att hamnen för diskussion och förhandling med andra Ro/Ro-operatörer än färjerederier avseende sådan godstrafik då hamnens läge i Östersjön är mycket lämpligt för kompletteringstrafik på såväl nord- som sydgående för redan existerande Ro/Ro-linjer.

Läs mer på Ystad Hamn Logistik: www.ystad.se/hamnutbyggnad

Kontakt:

Björn Boström, vd Ystad Hamn Logistik ab, 0411-57 76 50


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.

Relaterade länkar