2023-11-13 08:27Pressmeddelande

Höstens klädbytardag på Ungdomens hus

Klädbytardagen 19 november 2023Klädbytardagen 19 november 2023

Varje gång dina kläder används så minskar deras klimatpåverkan. Vill du göra en insats för miljön? Leta då fram de där plaggen du aldrig använder, och låt dem glädja någon annan! På klädbytardagen kan du välja andra hand i första hand.

Ett par nya jeans motsvarar 197 par begagnade jeans i klimatpåverkan, och en ny jacka motsvarar 393 begagnade jackor. Kläder är väldigt resurskrävande att producera och ändå fylls våra garderober av nyinköpta kläder som vi sällan eller kanske aldrig använder. Bara i Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person och år!

Klädbytardagen är en återkommande aktivitet i Ystads kommun, och på söndag anordnas årets andra tillfälle. Evenemanget arrangeras av Avfallsenheten i Ystads kommun, Marietorps naturskola och Ungdomens hus. Söndagen den 19 november klockan 11 öppnas dörrarna. Så rensa garderoben på hela och rena plagg du aldrig använder, och byt dem mot "nya"! Välkommen!

Vad: Klädbytardagen 2023
När: 19 november kl. 11–13
Var: Ungdomens Hus, Industrigatan 8 i Ystad

Max 10 plagg per person får bytas. Inga skor tas emot. 

Information

Hans Dahlin, lärare Marietorps Naturskola, Ystads kommun, 070-991 70 46
Emma Nilsson, miljöstrateg Avfallsenheten, Ystads kommun, 070-947 70 86

Presskontakt
Julia Persson, kommunikatör Ystads kommun, 0411-57 79 43

 

 Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Julia Persson