2023-04-17 13:00Pressmeddelande

Klädbytardagen i Ystad – ett sätt att ta hand om planeten

Klädbytardagen på Ungdomens hus i Ystad, 2023.Klädbytardagen på Ungdomens hus i Ystad, 2023.

Nio av tio svenskar uppger att de har plagg i sin garderob som de inte använder. Gör en insats för miljön och låt dina kläder komma till användning hos någon annan! Hela 80% av klädernas klimatpåverkan är kopplad till tillverkningsfasen. Det betyder att varje gång dina kläder används så minskar deras klimatpåverkan.

 

Ett par nya jeans motsvarar 197 begagnade par jeans i klimatpåverkan, och en ny jacka motsvarar 393 begagnade jackor. Kläder är enormt resurskrävande att producera och ändå fylls våra garderober av nyinköpta kläder som vi sällan eller kanske aldrig använder. Bara i Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person och år.

 

De flesta vet nog med sig att de har kläder i garderoben som aldrig används. Ett klädbyte är ett socialt och roligt sätt att göra sig av med kläder som man tröttnat på, och samtidigt kan man förnya garderoben med kläder man gillar bättre, säger Leonor Lavröd, lärare på Marietorps naturskola.

Naturskyddsföreningens klädbytardag har blivit en återkommande aktivitet i april varje år. I Ystad ordnas klädbytet i samarbete med Ungdomens hus, Marietorps naturskola och Avfallsenheten i Ystads kommun. Söndagen den 23 april klockan 11 öppnas dörrarna till Ystads klädbytardag, där stora som små kan byta kläder. Så rensa garderoben på fina plagg du aldrig använder, och byt dem mot "nya"! Välkommen!


 

Faktaruta:

Vad: Klädbytardagen 2023
När: 23 april kl. 11-13
Var: Ungdomens Hus, Industrigatan 8 i Ystad

Max 10 plagg per person får bytas. Inga skor tas emot. 


 

Information

Leonor Lavröd, lärare Marietorps Naturskola, Ystads kommun, 076-116 42 95

Hans Dahlin, lärare Marietorps Naturskola, Ystads kommun, 070-991 70 46

Emma Nilsson, miljöstrateg Avfallsenheten, Ystads kommun, 070-947 70 86

 

Presskontakt

Julia Persson, kommunikatör Ystads kommun, 0411-57 79 43Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.


Kontaktpersoner

Miljöstrateg
Emma Nilsson