2014-05-07 08:00Pressmeddelande

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen springer Göteborgsvarvet med 25 liters vattendunk

null

Den 17 maj går den 35:e upplagan av Göteborgsvarvet av stapeln. Loppet är ett av världens största löparevenemang, då mer än 60 000 löpare kommer att hejas fram av cirka 200 000 personer i publiken längs den 21 km långa banan. En av löparna kommer i år att springa runt med en 25 liters vattendunk på ryggen. Den löparen är WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Tänk dig att varje morgon ta med en 25 liters dunk och gå 10 km till närmsta vattenkälla för att hämta vatten till familjen. Du fyller dunken och spänner sedan fast den på ryggen och beger dig hemåt igen, nu med 25 kg smutsigt vatten på ryggen.  Detta är vardagen för miljontals kvinnor och flickor världen över. 748 miljoner människor saknar i dagsläget tillgång till rent vatten och över 1400 barn dör varje dag av brist på rent vatten.

Till yrket arbetar WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen för att förändra detta, men har nu också lyft frågan och problematiken på ett privat plan. Hon har helt enkelt har tagit saken i egna händer och startat en insamling där pengarna går oavkortat till WaterAids arbete för rent vatten och sanitet.

Mitt upprop är enkelt! För att belysa denna katastrof och för att samla in pengar till WaterAids arbete med att ge fler människor rent vatten och sanitet så kommer jag att springa Göteborgsvarvet med den traditionella ’dunken’ som används för att hämta vatten i många länder ”, säger WaterAids Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Cecilia uppmanar allmänheten att hjälpa henne. Hur tung dunken är, beror nämligen på dig! Dunken fylldes i början av insamlingen med 25 liter smutsigt vatten (25 kg). För varje 200 kronor som samlas in, så kan hon tömma 1 dl ur dunken.  Målet är att samla in 50 000 kr – då är dunken tömd på smutsigt vatten, och vi har tillsammans förändrat livet för 250 personer som nu kan få tillgång till rent vatten och sanitet! Dessutom får Cecilia det lite enklare runt banan!

Läs mer om insamlingen och ge ditt bidrag på https://www.betternow.org/se/dunken  

Följ Cecilias insats via #TömDunken

**************

För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se 

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön