2018-08-15 08:03Pressmeddelande

WaterAid ny välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet - löpare kan springa för rent vatten

null

WaterAid blir ny välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet 2019, och Göteborgsvarvet bidrar därmed till att fler människor i världen får tillgång till rent vatten. Som välgörenhetspartner kommer löpare under Göteborgsvarvet 2019 kunna springa till förmån för WaterAids arbete i några av världens fattigaste samhällen.

WaterAid blir ny välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet, vilket innebär att löpare kan välja att köpa sin startplats till förmån för WaterAids livsviktiga arbete för att fler människor i världen ska få rent vatten. WaterAid blir därmed den enda välgörenhetspartnern till Göteborgsvarvets 2019 som arbetar med internationell utveckling.

Att springa till förmån för WaterAid kostar 1000 kronor och överskottet går direkt till WaterAids arbete. De som springer till förmån för WaterAid får också en löpartröja med WaterAid-tryck och blå skosnören som symboliserar alla timmar kvinnor i världen lägger på att bära vatten.

Anmälan att springa Göteborgsvarvet till förmån för WaterAid kan göras här.

WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kommenterar:

– Som Göteborgare känns det såklart extra roligt att Göteborgsvarvet vill ha WaterAid som välgörenhetspartner och självklart kommer jag själv att springa varvet 2019. Men framförallt ger samarbetet WaterAid möjlighet att samla in pengar till vårt livsviktiga arbete, och vi hoppas att många vill springa till förmån för WaterAid, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Bo Edsberger, Varsvgeneral, kommenterar:

– Göteborgsvarvet är stolta över att kunna bidra till WaterAids arbete. Alla som springer vet hur viktigt det är med vatten, men få kan nog förstå hur det är att leva helt utan tillgång till rent vatten. Vi hoppas att samarbetet med WaterAid leder till ökad kunskap om behovet av rent vatten och också bidrar till att fler får tillgång till rent vatten i sin närmiljö, säger Bo Edsberger.

Kvinnor går i timmar efter vatten

Inför och under Göteborgsvarvet vill WaterAid särskilt uppmärksamma hur flickor och kvinnor påverkas av att leva i samhällen som saknar rent vatten. Idag lever fler än 844 miljoner människor utan rent vatten, och värst drabbas kvinnor och barn. Varje dag går miljoner kvinnor i timmar för att hämta vatten. Det gör att de inte hinner försörja sig eller gå i skolan. De går och går men kommer egentligen ingen vart.

WaterAid hoppas att så många som möjligt vill springa, jogga eller gå Göteborgsvarvet med målet att alla människor ska ha tillgång till rent vatten. Varje steg räknas!

Göteborgsvarvet, som mäter en halv maraton (21,1 km), avgörs den 18 maj 2019 för 40:e gången sedan premiären 1980. Totalt förväntas cirka 80 000 löpare delta i något av loppen under Göteborgsvarvetveckan 2019. Göteborgsvarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen. Cirka 4 000 funktionärer är engagerade. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av träningsanläggningen Friidrottens Hus. Göteborgsvarvet är certifierat enligt standarden ISO 20121, för ett hållbart evenemang.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön