2019-01-15 12:58Pressmeddelande

Vattenbranschen springer för rent vatten genom WaterAid

null

VA-Sverige springer för att fler människor i världens fattigaste länder ska få rent vatten – nu uppmanar de andra att också engagera sig.

Organisationen WaterAid startades en gång av vattenbranschen i Storbritannien med målet att fler människor i världen ska få rent vatten. Sedan 2009 finns också WaterAid i Sverige, och flera aktörer inom VA och VVS i Sverige bidrar till organisationens livsviktiga arbete.

Idag saknar 844 miljoner människor i världen tillgång till rent vatten, och för att WaterAid ska kunna nå ännu fler har delar av Sveriges VA-bransch valt att springa Göteborgsvarvet 2019 för att stötta WaterAids arbete. De som hittills har anmält att de ska springa är Mattias Höglund, VD för Pollex, Pär Dalhielm, VD för Svenskt Vatten, Jonas Sjöberg, VD för Ulefos, och Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

WaterAid är ny välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet, och för att samla in pengar till WaterAid kommer deltagarna att starta egna insamlingar samt uppmärksamma varför rent vatten är så viktigt för global utveckling.

De uppmanar också andra inom branschen i Sverige att engagera sig genom att köpa en startplats till förmån för WaterAid, starta egna insamlingar, eller bidra till organisationens arbete på andra sätt.

Registrera dig för en startplats här

Vill du veta mer om hur du kan engagera dig? Kontakta petter.gustafsson@wateraid.se 

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, kommenterar:

– Idag saknar 844 miljoner människor i världen tillgång till rent vatten. Det är en tyst katastrof som måste uppmärksammas mer, och att springa Göteborgsvarvet är ett utmärkt sätt att få fler människor att engagera sig för rent vatten. Jag vet att det finns många i Sverige som liksom jag brinner för rent vatten, särskilt inom VA-branschen. Min dröm är ett helt startfält med VA-människor som springer för att fler ska få rent vatten och tillsammans med oss gör verklig skillnad ute i världen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

VA-Sverige engagerar sig

Hej Mattias Höglund, VD för Pollex.

Varför springer du Göteborgsvarvet för WaterAid och rent vatten?

– Jag och mina medarbetare på Pollex har sprungit Göteborgsvarvet för WaterAid flera gånger tidigare, därför blir jag extra glad nu när WaterAid också blir välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet. Det gör att vi kan nå ut ännu mer med budskapet. Att 844 miljoner människor i världen saknar rent vatten är oacceptabelt och vi känner att vi måste göra något för att förändra situationen.

Varför tycker du att fler från VA-Sverige ska engagera sig?

– För att vi i Sverige kan göra mer, och måste göra mer. Att springa Göteborgsvarvet för WaterAid och uppmärksamma frågan är ett sätt att göra det på. För mig är deltagandet det viktiga, så min uppmaning till VA-Sverige, och andra intresserade, är på med löparskorna och delta i en folkfest för ett gott ändamål. Tillsammans gör vi skillnad!

Hej Pär Dalhielm, VD för Svenskt Vatten.

Varför springer du Göteborgsvarvet för WaterAid och rent vatten?

– Det var Cecilia, WaterAids generalsekreterare, som kläckte den geniala idén att springa Göteborgsvarvet tillsammans och samtidigt bidra till WaterAids livsviktiga arbete. För mig personligen kan det knappast bli mer rätt. Att få motionera och samtidigt kunna bidra till att fler människor får rent vatten passar mig perfekt. Om jag dessutom kan bidra till att utmana och inspirera fler att springa i samma syfte så vore det fantastiskt kul.

Varför tycker du att fler från VA-Sverige ska engagera sig?

– Jag hoppas verkligen att fler hakar på, ambitionsnivån för själva loppet är helt klart underordnat den goda saken. Rent vatten känns bra mycket mer angeläget än att jämföra kilometertider och löpartights. Häng med vettja!

Hej Jonas Sjöberg, VD för Ulefos.

Varför springer du Göteborgsvarvet för WaterAid och rent vatten?

– Efter att ha sprungit Göteborgsvarvet ett flertal gånger utan speciell anledning så känns det som en nytändning att nu få springa till förmån för WaterAid. Vi på Ulefos jobbar mycket med olika projekt inom CSR (Corporate Social Responsibility), och då vi jobbar med produkter som hanterar vatten känns det extra viktigt att bidra till att fler människor i världen får tillgång till rent vatten. Vi lider alla av att inte ha tid att träna eller ha möjlighet att engagera sig i viktiga frågor, så genom att starta i Göteborgsvarvet 2019 får jag all anledning att träna mer och försöka få fler att engagera sig för WaterAid. För mig är 2019 också speciellt. Detta år har jag varit 25 år i VA-branschen.

Varför tycker du att fler från VA-Sverige ska engagera sig?

– Alla kan på något sätt göra en insats, så jag hoppas att så många som möjligt är med och stöttar insamlingen ”VA-Sverige springer för rent vatten - Göteborgsvarvet 2019”. Varje insats räknas!

Så går det till att springa för WaterAid

Som välgörenhetspartner till Göteborgsvarvet erbjuds löpare att köpa sin startplats till förmån för WaterAid. En startplats kostar 1 000 kronor och hela överskottet går till WaterAids arbete. För att lyfta vattenfrågan får löpare som springer till förmån för WaterAid också en löpartröja med WaterAids logga, samt blå skosnören som symboliserar alla timmar miljoner kvinnor tvingas lägga varje dag i sökandet efter vatten.

Anmälan görs på länken: https://www.wateraid.org/se/goteborgsvarvet

Samla in pengar för rent vatten

Alla kan starta en egen insamling till förmån för WaterAid, och det går att göra som individ, grupp eller företag/organisation. Gå gärna med i VA-teamets insamling som redan dragit igång. Tillsammans siktar vi på att samla in 100 000 till WaterAids arbete.

Klicka här för att läsa mer om egna insamlingar och registrera din egen insamling.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön