2022-03-21 11:14Pressmeddelande

Världsvattendagen 22 mars: Afrikas grundvatten kan räcka även i torka, visar WaterAid i ny rapport

Foto: WaterAid/ Etinosa Yvonne
Karimatu, 17,  på hemväg efter att ha hämtat  vatten från dammen i Kwaja village, Adamawa, Nigeria. February 2021.Karimatu, 17, på hemväg efter att ha hämtat vatten från dammen i Kwaja village, Adamawa, Nigeria. February 2021. Foto: WaterAid/ Etinosa Yvonne

Inför Världsvattendagen 22 mars släpper Wateraid en rapport med ett hoppfullt budskap: de flesta länder i Afrika har tillräckligt med grundvatten för att klara minst fem och upp mot femtio år av torka. Tvärt om mot vad många tror finns det alltså gott om vatten i Afrika. Med rätt investeringar kan grundvattnet förbättra och rädda liv när klimatet förändras.

Rapporten, skriven av WaterAid och British Geological Survey, slår hål på bilden att vattnet håller på att ta slut i Afrika. Över nästan hela kontinenten kan grundvattnet räcka till befolkningens vattenbehov under minst fem och ofta mer än 50 år av torka.

Det allt varmare klimatet slår redan hårt mot länder där många människor saknar tillgång till rent vatten, ordentliga toaletter och fungerande avlopp. Öppna, oskyddade vattenkällor är sårbara för torka, översvämningar och andra extrema väderhändelser.

Men Afrikas grundvatten kan alltså ge en stabil och hållbar tillgång till rent vatten för stora delar av kontinenten. Tyvärr är grundvattnet en outnyttjad resurs idag i de flesta afrikanska länder. Grav underfinansiering i teknik och kunskap, i kombination med dålig förvaltning och reglering, gör att grundvattnet i flera länder inte kommer människor till gagn. Med rätt investeringar kan grundvatten spela en avgörande roll för hur länder i Afrika klarar att möta klimatförändringarna.

– Grundvattnet i Afrika är en enorm, men outnyttjad, resurs som skulle kunna rädda hundratusentals liv och ge miljontals människor tillgång till rent vatten. För de som befinner sig i frontlinjen för klimatförändringarna kan detta vara skillnaden på liv och död, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

Rapporten kan läsas här: https://www.wateraid.org/se/grundvatten-en-forsummad-resurs-i-ett-forandrat-klimat

  • Rapporten ”The world’s neglected defence against climate change” har tagits fram inför Världsvattendagen 22 mars. 22 mars inleds även toppmötet World Water Forum i Dakar.
  • Världsvattendagen 2022 har temat ”Grundvatten: att göra det osynliga synligt”.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och nästan 29 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Mathilda Piehl
Kommunikationschef
Mathilda Piehl