2018-08-17 07:48Pressmeddelande

Operakällaren arrangeras till förmån för WaterAid - Jan Eliasson, Sofia Helin och Ilwad Elman medverkar

null

Den 3 september arrangeras Operakällaren Foundation för 12:e året i rad – och nytt för i år är att alla intäkter går till WaterAids livsviktiga arbete i Etiopien för att fler människor ska få rent vatten. ”Vi är stolta över att Operakällaren Foundation har valt att samarbeta med oss, och väldigt glada över att nu kunna nå ännu fler människor i Etiopien med rent vatten” säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Den 3 september arrangeras Operakällaren Foundation för 12:e året i rad och i år går alla intäkter till WaterAids arbete i Etiopien för att fler människor ska få rent vatten. Operakällaren Foundation har under de 11 tidigare evenemangen samlat in över 31 miljoner kronor till UNICEF.

Under evenemanget kommer flera framstående talare medverka och berätta om sitt engagemang för vatten. Bland dem FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, fredsaktivisten Ilwad Elman och skådespelerskan Sofia Helin.

Jan Eliasson är Sveriges mest erfarne diplomat. Han har tidigare varit FN:s vice generalsekreterare, ordförande i FN:s generalförsamling och svensk utrikesminister. Jan Eliasson är ambassadör för WaterAid och var ordförande för WaterAid Sverige 2009 – 2012.

Ilwad Elman föddes i Somalia men växte upp i Kanada. Hennes pappa var en framstående fredsaktivist i Somalia men mördades för sitt arbete 1996. 2010 återvände Ilwad till Somalia för att kämpa för fred och kvinnors rättigheter. Ilwad är en erkänt engagerande talare och 2016 utsågs hon till Young African Woman of the Year.

Sofia Helin är skådespelerskan som blev världskänd med den internationella succén Bron. Hon är sedan flera år tillbaka engagerad som ambassadör för WaterAid och besökte nyligen organisationens arbete i Kambodja.

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kommenterar:

– På många platser i Etiopien är situationen akut och varje år dör 8 500 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt dricksvatten. Det motsvarar över 550 dagisklasser i Sverige, varje år. Varje liv som går förlorat av brist på något så grundläggande som rent vatten är en katastrof vi måste göra allt för att motverka. Vi är stolta över att Operakällaren Foundation valt att samarbeta med oss, och väldigt glada över att nu kunna nå ännu fler människor i Etiopien med rent vatten, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Operakällarens VD Abbe Ibrahim kommenterar:

– Det som en gång i tiden fick mig att starta Operakällaren Foundation var att med egna ögon se det fruktansvärda lidande brist på rent vatten skapar. Vi kan inte sitta tysta samtidigt som tusentals barn dör av sjukdomar som hade kunnat undvikas med något så grundläggande som rent vatten. Jag har länge velat samarbeta med WaterAid och stötta deras livsvikta arbete, och i år föll äntligen alla bitar på plats. Den 3 september blir en fantastisk dag, och jag hoppas att alla som är med känner att de vill engagera sig för WaterAid och rädda liv, säger Abbe Ibrahim.

WaterAids ambassadör Jan Eliasson kommenterar:

– I varje kris och varje krig som jag har besökt i mina uppdrag har vatten varit ett återkommande tema. Rent vatten är grunden för all utveckling. Utan vatten kan inte fred uppnås, barn vara friska eller företag blomstra. För en hållbar värld krävs rent vatten och det är anledningen till att jag en gång i tiden var med och startade WaterAid i Sverige. Jag vet att deras arbete får konkreta effekter för människor. Därför ser jag det som en självklarhet att medverka när Operakällaren Foundation arrangeras till förmån för just WaterAid, säger Jan Eliasson.

Om Operakällaren Foundation

Operakällaren Foundation startades efter att Operakällarens VD Abbe Ibrahim under 2006 besökte Kenya och med egna ögon såg vilka fruktansvärda konsekvenser torka och vattenbrist fick för människorna i landet. Syftet med Operakällaren Foundation är att samla in pengar till organisationer som arbetar i Östafrika för att fler människor ska få tillgång till rent vatten. Operakällaren Foundation arrangeras 2018 till förmån för WaterAid.

Vill du stödja Operakällaren Foundation och WaterAids arbete? Här hittar du mer information: http://operakallarenfoundation.com/

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön