2018-06-12 07:03Pressmeddelande

Nu säljs Saga Noréns porsche från Bron – till förmån för WaterAid

null

Den 13 juli kommer Saga Noréns ikoniska gröna porsche från TV-serien Bron att säljas på auktion. Intäkterna från försäljningen går till organisationen WaterAid, som skådespelerskan Sofia Helin är ambassadör för.

I sommar har du möjlighet att köpa en del av den svenska TV-historien. Den 13 juli säljs nämligen den ikoniska porschen, en 1977 Porsche 911S, från TV-serien Bron på auktion. Porschen, som körs av huvudkaraktären Saga Norén, är ett återkommande inslag i TV-serien som gjort stor succé både i Sverige och internationellt.

Försäljningen görs till förmån för organisationen WaterAid, som arbetar i världens fattigaste samhällen med att förbättra tillgången till rent vatten, toaletter och hygien. Sofia Helin, som spelar Saga Norén i Bron, är ambassadör för WaterAid, och hon är mycket glad över att försäljningen av den ikoniska bilen kan leda till att fler människor i världen får tillgång till rent vatten genom WaterAid arbete:

– Sagas porsche är inte bara en stor del av mitt eget skådespelarliv utan har också blivit en del av den svenska TV-historien. Det är verkligen jättekul att denna ikoniska bil kan komma till så stor nytta även efter Bron. I vintras reste jag med WaterAid till Kambodja och såg med egna ögon vilken otrolig skillnad deras arbete gör. Med pengarna som WaterAid får in från auktionen kommer de kunna nå tusentals människor i världens fattigaste samhällen med rent vatten, säger Sofia Helin.

WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kommenterar:

– WaterAid är såklart otroligt glada och tacksamma över att Saga Noréns porsche säljs till förmån för vårt arbete, och vill tacka alla som gör det möjligt. Idag lever var tionde människa i världen utan tillgång till rent vatten, vilket får katastrofala följder för deras hälsa, levnadsstandard och möjligheter i livet. Med intäkterna från försäljningen kommer vi kunna nå tusentals av dessa människor med rent vatten och förändra deras liv för alltid, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Om försäljningen

Bilen säljs på Bonhams Festival of Speed Sale i Goodwood, Storbritannien, den 13 juli och Sofia Helin kommer själv att vara med under auktionen. För den som inte kan vara på plats går det att buda på porschen online på Bonhams hemsida. Även online startar auktionen den 13 juli och registrering för att lägga bud kan göras på länken: https://www.bonhams.com/press_release/26212/

Intäkterna från försäljningen skänks till WaterAid av Filmlance International och Nimbus Film, som har producerat Bron i samarbete med SVT, DR, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, Film i Skåne, NRK, Copenhagen Film Fund, Lumiere Group, Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond, med stöd från Nordvision och i samarbete med Malmö Stad.

– Vi är väldigt glada att kunna göra ett fint avslut på den framgångsrika TV-serien Bron genom att sälja Saga Noréns porsche och skänka pengarna till något så viktigt som WaterAid, säger Anders Landström och Lars Blomgren från Filmlance & Bo Ehrhardt / Nimbus Film.

Om Sofia Helin som WaterAids ambassadör

Skådespelerskan Sofia Helin är sedan 2015 ambassadör för WaterAid. Som ambassadör lyfter hon i olika sammanhang WaterAids livsviktiga arbete för att fler människor ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.

”Utan vat­ten kan in­gen över­l­eva, och utan toalet­ter kan jäm­ställd­het aldrig up­p­nås” säger Sofia He­lin själv om var­för hon en­gagerar sig för just Wa­t­erAid.

I jan­u­ari 2018 besökte Sofia He­lin Wa­t­erAids ar­bete i Kam­bodja. Un­der besöket träf­fade hon män­niskor som fort­farande lever utan rent vat­ten, och besökte samhällen som med Wa­t­erAids hjälp nyli­gen har fått rent vat­ten och toalet­ter.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 26,8 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 26,8 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

  • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
  • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
  • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
  • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön