2014-11-25 10:42Pressmeddelande

Miss Li har designat Sveriges snyggaste toalett

null

Svenska folket har sagt sitt, Miss Li har designat den snyggaste toaletten i årets upplaga av WaterAids kampanj I Love Toa. Toaletten som designats likt en sittande skyltdocka i rosa kläder och accessoarer fick totalt 2118 röster. På andra plats kom körledaren Gabriel Forss med 1510 röster och på tredje plats illustratören Jennie Ekström med 258 röster.

Idag lever 2,5 miljarder människor i världen utan tillgång till en toalett. Detta med förödande konsekvenser som följd. 500 000 barn dör årligen på grund av diarrésjukdomar orsakade av bristen på rent vatten och dålig sanitet – det är mer än 1400 barn varje dag. Kvinnor och barn tvingas uträtta sina behov i skydd av mörkret vilket är förenat med livsfara. Framförallt är det unga flickor som riskerar att utsättas för trakasserier, våld och våldtäkt.

Kampanjen I Love Toa som pågick 14-23 november syftar till öka kunskapen om sanitetskrisen i världen, samt samla in pengar för att fler ska få tillgång till en toalett. Genom SMS-röstning och budgivning via Tradera på toaletterna, inbringades totalt 49 000 kronor under en vecka. Pengar som nu kommer gå till WaterAids fortsatta arbete med att förse människor med sanitet, rent vatten och utbildning i hygien.

”Årets kampanj av I Love Toa nådde återigen ut till svenska folket och jag vill verkligen tacka våra fantastiska toadesigners som tillsammans med oss på WaterAid har spridit information om varför tillgång till sanitet är viktigt och fått nära 5000 personer att rösta och bidra till att fler människor får tillgång till det som du och jag tar för givet!”, säger WaterAids Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Så här gick det i omröstningen:

 • Miss Li, artist – 2118 röster
 • Gabriel Forss, artist/körledare – 1510 röster
 • Jennie Ekström, illustratör – 258 röster
 • Anja Lundqvist och Julia Dufvenius Wollter, skådespelare – 113 röster
 • Frida Wallberg, proffsboxare – 88 röster
 • Cassandra Rhodin, designer/illustratör – 75 röster
 • Anders ”Ankan” Johansson, komiker – 53 röster
 • Andrea Brodin Engsäll, inredare/tv-profil – 52 röster
 • Elaine Eksvärd, retoriker – 38 röster
 • Albin Johnsén, artist – 18 röster

”Kampanjen I Love Toa har gett mig en tankeställare kring det faktum att det varje dag, varje minut, dör människor runt om i världen på grund av bristen av vatten och sanitet. Jag är så otroligt glad och tacksam för alla som engagerat sig i kampanjen och vill passa på att tacka de som röstade på min toalett. De har nu gjort det möjligt för att fler får tillgång till rent vatten, sanitet och utbildning i hygien”, säger Miss Li, artist.

Fakta om sanitetskrisen

 • 2,5 miljarder människor i världen har inte tillgång till ordentlig sanitet. Det innebär nästan en tredjedel av världens befolkning.
 • Diarré är den näst största dödsorsaken för barn under fem år i världen.
 • Över 500 000 barn dör varje år av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och brist på sanitet - det är mer än 1400 barn om dagen.
 • Hälften av alla sjukhussängar i låginkomstländer upptas av människor som lider av sjukdomar orsakade av smutsigt vatten, dålig sanitet och hygien.
 • Sedan 1981, har WaterAid gett över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. 


Högupplösta bilder på toaletterna finns tillgängliga på: https://www.flickr.com/photos/wateraidsverige/sets/72157649146891546/ eller http://www.mynewsdesk.com/se/wateraidsverige/latest_media

För mer information:
Anna Nylander, WaterAid Sverige
anna.nylander@wateraid.se, 08-677 30 24

Om WaterAid
WaterAid är en internationell organisation som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. Sedan 1981 har WaterAid givit över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004 har över 18 miljoner människor fått tillgång till sanitet. För mer information, besök www.wateraid.se

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön