2013-11-25 08:00Pressmeddelande

Magnus Carlsson uträttar mest med Poo-puorri-toalett

null

Under organisationen WaterAids kampanj I Love Toa var det artisten Magnus Carlssons designade toalett ”Poo-Puorri” som föll flest i smaken. Magnus toalett fick totalt 3 310 röster och samlade på så sätt in 33 100 kronor till WaterAids arbete. På andra plats kom Mood Stockholm med 2 511 röster och på tredje plats Steffo Törnquist med 1 163 röster.

Omröstningen om den bästa toalettdesignen pågick mellan den 15-22 november på kampanjsidan ilovetoa.se och designers var bland andra Steffo Törnquist, Syster Sol och Martin Kellerman. För varje röst gav kampanjens sponsorer Gustavsberg, Svenska Postkodlotteriet, Indiska och Bravida 10 kronor till förmån för WaterAids arbete.

Totalt samlades 119 450 kronor in genom röstningen som nu kommer att användas till att ge fler människor tillgång till toaletter, vilket behövs – 2,5 miljarder människor saknar idag tillgång till en toalett.

Förutom att rösta på sin favorit gick det även att buda på toaletten på auktionssajten Tradera.com. Den toalett som klubbades högst gick för 2 075 kronor och är signerad Martin Kellerman.

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen är mycket nöjd med kampanjen.
– Drygt 12 000 svenskar engagerade sig för allas rätt till en toalett genom att rösta. Det var även många som besökte utställningen, rundade upp i butiker och delade kampanjbudskapet till tusentals andra via sociala medier. Vi har en lång väg att gå innan alla har tillgång till en toalett men med svenska folket bakom oss så kan vi underrätta storverk och förändra människors liv. En toalett i taget!


Så här gick det i röstningen:

Steffo Törnquist, TV-programledare - 1 163 röster
Anitha Schulman, designer och entreprenör - 810 röster
Martin Kellerman, serietecknare - 593 röster
Syster Sol, artist - 747 röster
Magnus Carlsson, artist - 3 310 röster 
Rickard Sjöberg, TV-programledare - 497 röster
Vagnelind, konstnär   825 röster
Isabelle Sällström, grafisk formgivare och illustratör - 1 015 röster
Damernas Värld, modemagasin - 474 röster 
Mood Stockholm, shoppinggalleria - 2 511 röster

Syftet med kampanjen är att öka kunskapen om sanitetskrisen i världen och samla in pengar för att fler människor ska få tillgång till toaletter och kunskap i hygien. WaterAid arbetar för att alla människor ska ha tillgång till sanitet, kunskap i hygien och rent vatten. Sedan starten 1981 har WaterAid gett 19 miljoner människor rent vatten och 15 miljoner människor tillgång till sanitet. Människors rätt till toalett är en fråga om säkerhet, jämställdhet, hälsa och värdighet.

Kampanjens slutgiltiga resultat kommer att kunna presenteras i nästa vecka då man även räknar in insamlande medel från Indiskas Runda Upp kampanj i sina butiker och Gustavsbergs interna designtävling.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för allas rätt till rent vatten och sanitet. Organisationen arbetar i 27 länder världen över för att säkerställa tillgången till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien för de allra fattigaste. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

Pressbilder för nedladdning: http://www.flickr.com/photos/wateraidsverige/sets/72157637439096483/

För mer information, vänligen kontakta:
Jenny Fredby, Head of Policy and Programmes, WaterAid Sverige
jenny.fredby@wateraid.se, 08-677 30 18

För högupplösta bilder på designers och toaletter:
Daniel Larsson, Prat PR
daniel.larsson@prat.se, 08-545 152 49

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön