2014-11-10 11:00Pressmeddelande

Kronprinsessan närvarar då kändistoaletter ställs ut i Stockholm

null

Den 19 november infaller Världstoalettdagen. En dag för att öka medvetenheten om att 2,5 miljarder människor i världen inte har en toalett – med fruktansvärda konsekvenser som följd. WaterAid lanserar därför kampanjen #ILoveToa för andra året i rad, där välkända personer designat varsin toalett med syfte att lyfta problematiken kring denna globala katastrof och samla in pengar så att fler människor ska få tillgång till sanitet.

Av världens sju miljarder människor, lever 2,5 miljarder människor utan tillgång till det som vi i Sverige tar för givet, en säker och privat plats att gå på toa. Vi vill därför hylla toaletten med kampanjen #ILoveToa och belysa de faktiska problemen som sanitetskrisen innebär. Tillgång till en toalett räddar liv, den betyder säkerhet och värdighet och den bidrar till att fler flickor stannar i skolan även när de får sin mens. Vi är enormt tacksamma för det engagemang som årets kreatörer visat och hoppas nu att svenska folket visar samma engagemang genom att vara med och rösta, säger WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Kronprinsessan Victoria närvarar
Den som vill ta en närmare titt på de designade toaletterna kan göra det i Skrapan i Stockholm mellan den 14-23 november då utställningen för #ILoveToa pågår. Under en vernissage invigs utställningen i närvaro av WaterAids beskyddare H.K.H. Kronprinsessan Victoria.  

Årets toaletter är designade av:   

 • Albin Johnsén, artist 
 • Anders ”Ankan” Johansson, komiker 
 • Andrea Brodin Engsäll, inredare/tv-profil
 • Anja Lundqvist och Julia Dufvenius Wollter, skådespelare
 • Cassandra Rhodin, designer/illustratör 
 • Elaine Eksvärd, retoriker 
 • Frida Wallberg, proffsboxare 
 • Gabriel Forss, artist/körledare 
 • Jennie Ekström, illustratör
 • Miss Li, artist

Vatten och sanitet är något som vi tar fullständigt för givet här i västvärlden. Att bli allvarligt sjuk för att man inte har möjlighet att tvätta händerna eller att behöva gå ut i skogen för att göra sina dagliga behov med rädslan att bli överfallen, våldtagen eller mördad är något som ingen ska behöva uppleva. Det fina ur ett jämställdhetsperspektiv är att det ofta är kvinnorna som blir utnämnda att ha ansvaret över toaletterna och sanitetsfrågorna. Det ger dem mer status i byn och en stolthet i en annars ganska ojämnställd vardag. Det är just därför WaterAids arbete är så viktigt, säger Miss Li, artist.

Kampanjen #ILoveToa syftar till att öka kunskapen om sanitetskrisen i världen och samla in pengar för att fler människor ska få tillgång till en toalett. På ilovetoa.se kan man mellan den 14-23 november se alla toaletter samt få information om hur man SMS-röstar på sin favorit. För varje röst skänker man 10 kronor till WaterAids arbete. Den som vill köpa en av de snygga toaletterna kan göra det via shoppingsajten Tradera. Den 23 november kommer den vinnande toaletten att koras till årets #ILoveToa vinnare. Förra årets vinnare var artisten Magnus Carlsson. 

Fakta om sanitetskrisen

 • 2,5 miljarder människor i världen har inte tillgång till ordentlig sanitet. Det innebär nästan en tredjedel av världens befolkning.
 • Diarré är den näst största dödsorsaken för barn under fem år i världen.
 • Över 500 000 barn dör varje år av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och brist på sanitet - det är mer än 1400 barn om dagen.
 • Hälften av alla sjukhussängar i låginkomstländer upptas av människor som lider av sjukdomar orsakade av smutsigt vatten, dålig sanitet och hygien.
 • Sedan 1981, har WaterAid gett över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.


Högupplösta bilder på toaletterna finns tillgängliga på:
https://www.flickr.com/photos/wateraidsverige/sets/72157649146891546/ eller http://www.mynewsdesk.com/se/wateraidsverige/latest_media

För mer information om kampanjen och pressackreditering till invigningen:
Anna Nylander, WaterAid Sverige, anna.nylander@wateraid.se, 08-677 30 24
Daniel Larsson, presskontakt, Prat PR, daniel.larsson@prat.se, 08-545 152 30

Om WaterAid
WaterAid är en internationell organisation som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. Sedan 1981 har WaterAid givit över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004 har över 18 miljoner människor fått tillgång till sanitet. För mer information, besök www.wateraid.se  


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön