2023-02-02 06:50Pressmeddelande

Kronprinsessan beskyddare av WaterAid – förlänger med fem år

Kronprinsessan Victoria och WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter. Bild: WaterAid/Rebecka EkholmKronprinsessan Victoria och WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter. Bild: WaterAid/Rebecka Ekholm

H.K.H. Kronprinsessan Victoria har tackat ja till fortsatt beskyddarskap för organisationen WaterAid med ytterligare fem år. WaterAid arbetar för att alla, överallt, ska ha tillgång till rent vatten och toaletter.

– Vi är oerhört glada att Kronprinsessan Victoria förlänger sitt beskyddarskap för WaterAid Sverige med fem år. Kronprinsessan har länge haft ett djupt engagemang för alls rätt till rent vatten, toaletter och hygien. Hennes fortsatta stöd är mycket viktigt för oss som organisation och för alla människor vi arbetar för och med runt om i världen, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare, WaterAid Sverige.

Kronprinsessan har länge engagerat sig för rätten till rent vatten och har sedan 2011 verkat som beskyddare för WaterAid. Som beskyddare har Kronprinsessan deltagit vid flera olika engagemang som WaterAid arrangerat och hon har bland annat besökt WaterAids arbete i Tanzania. Kronprinsessan har även i andra sammanhang visat stort engagemang för vattenfrågor och global utveckling.

För rent vatten till alla, överallt

Idag saknar 771 miljoner människor i världen rent vatten – ungefär var tionde människa. Varannan hälsovårdsinrättning i låginkomstländer har inte rent vatten till vare sig vårdpersonal eller patienter. De som ansvarar för att hämta vatten hinner ofta inte arbeta eller gå i skolan – de flesta är kvinnor och flickor.

WaterAid arbetar med att öka tillgången till vatten, toaletter och hygien för människor som lever i fattigdom och utanförskap. Visionen är en värld där alla, överallt, har tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom förbättrad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få hållbar tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. WaterAid finns i 33 länder och sedan starten 1981 har över 28 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och nästan 29 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.


Kontaktpersoner

Louise Myrseth
Kommunikationschef
Louise Myrseth