2018-11-16 07:04Pressmeddelande

Krisen i klassrummet – brist på skoltoaletter hotar hälsa och utbildning för 620 miljoner barn varnar WaterAid i ny rapport

null

Hälsan, utbildningen och säkerheten för miljoner barn i världen hotas av brist på toaletter i skolor och hem, varnar WaterAid i en rapport som släpps inför Världstoalettdagen.

Idag släpper WaterAid rapporten ”The Crisis in the Classroom” som analyserar tillgången till toaletter i världen. Rapporten släpps inför Världstoalettdagen som infaller 19 november varje år. I rapporten framgår bland annat att 620 miljoner barn saknar tillgång till toalett i skolan, och totalt saknar 2,3 miljarder människor, var tredje i världen, tillgång till en toalett hemma.

Läs hela rapporten och mer om Världstoalettdagen här

Bristen på toaletter får svåra konsekvenser för människors hälsa, utbildning och möjligheter i livet. Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av bristande sanitet och smutsigt vatten, och det beräknas att mer än en tredjedel av skolflickorna i Sydasien missar skolan de dagar de har mens eftersom det saknas skoltoaletter

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, kommenterar:

– Att 620 miljoner barn saknar toalett i skolan måste bli en väckarklocka för alla beslutsfattare. Toaletter på skolor och i hem måste nu prioriteras politiskt och finansiellt av länder, myndigheter och organisationer. Människors hälsa, barns utbildning och kvinnors rättigheter är beroende av det, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Ur WaterAids rapport ”The Crisis in the Classroom”

 • 2,3 miljarder människor, var tredje i världen, saknar tillgång till toalett
 • 620 miljoner barn saknar toalett i skolan
 • Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av bristande sanitet och smutsigt vatten
 • 344 miljoner barn i Afrika söder om Sahara saknar toalett hemma
 • Guinea-Bissau är det land i världen där lägst andel skolor har tillgång till toalett (80 procent saknar toalett)
 • Etiopien är det land i världen där störst andel av befolkningen saknar toalett hemma (93 procent)
 • I Sydasien missar mer än en tredjedel av flickorna skoldagar när de har mens eftersom det saknas skoltoaletter
 • WaterAid nådde under förra året 1,42 miljoner människor med toaletter
 • Totalt har WaterAid nått över 28 miljoner människor med toaletter

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för dessa grundläggande behov.

WaterAid finns i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete. Besök www.wateraid.se för mer information.

Följ WaterAid på Facebook

Följ WaterAid på Twitter

Följ WaterAid på Instagram

 • Varje år dör 290 000 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.
 • 844 miljoner människor saknar rent vatten.
 • Nästan 2,3 miljarder människor saknar grundläggande sanitet.
 • Varje krona som investeras i vatten och sanitet ger i genomsnitt fyra kronor tillbaka i ökad produktivitet och förbättrad folkhälsa.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön