2014-05-21 08:00Pressmeddelande

Jonas Colting simmar för WaterAid - från Stockholm till Göteborg och ger fler människor rent vatten!

null

Den 6 juli hoppar triathleten Jonas Colting i vattnet vid Stadshuset i Stockholm för att simma de 600 kilometerna till Göteborg. Motivet är att uppmärksamma vattensituationen i världen och att samla in pengar till organisationen WaterAid för att ge fler människor tillgång till det som vi tar för givet – rent vatten.

Varje dag dör 1400 barn på grund av smutsigt vatten, men det kan vi ändra på. Min förhoppning är att samla in en krona per meter, det vill säga runt 600 000 kronor. För de pengarna kan 3000 barn få tillgång till rent vatten och sanitet, säger Jonas Colting.

Simningen kommer att genomföras etappvis där Jonas kommer att simma mellan 12 - 20 kilometer per dag. Ifrån Stockholm går rutten ut via Södertälje Kanal, längs Östersjökusten ned till Göta Kanals inlopp. Jonas simmar över Vättern och Vänern ned till Trollhätte Kanal innan han avslutar via Göta Älv till Göteborg - där han beräknar vara framme den 15 augusti.

Under hela projekttiden kommer pengar att samlas in, men Jonas vill också uppmärksamma och sprida kunskap om vikten av rent vatten genom sin kampanj. Något som WaterAid är mycket positiva till.

”Vi är otroligt glada att Jonas valt att uppmärksamma bristen på rent vatten och stödja oss i vårt arbete genom denna fantastiska utmaning genom Sverige.  Tillgång på rent vatten förändrar allt för människor och samhällen! Det är både en förutsättning för överlevnad och hälsa och en grundläggande förutsättning för att minska fattigdomen i världen. Vi kommer att följa, stödja och heja på honom genom denna utmaning som i slutändan kommer att bidra till att förändra människors liv i några av världens fattigaste samhällen och vi hoppas självklart att resten av Sverige gör detsamma! , säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare WaterAid Sverige.

**************

Sverigesimmet kan du under projekttiden kontinuerligt följa på www.sverigesimmet.se

För att stödja Sverigesimmet kan man SMSa svesim100 eller svesim200 till 72980 och bidra med 100kr respektive 200kr.

För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se

Presskontakt Jonas Colting contact.colting@gmail.com

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981, har WaterAid gett över 19 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 15 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. För mer information, besök http://www.wateraid.se

Jonas Colting är 6-faldig VM- och EM-medaljör i triathlon, författare till fyra böcker, samt föreläsare och hälsodebattör.

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön