2013-03-19 12:02Pressmeddelande

INDISKA och WaterAid i samarbete som förändrar liv

null

På Världsvattendagen den 22 mars, lanserar INDISKA en unik glaskollektion designad av en av Sveriges främsta glasformgivare, Ingegerd Råman. För varje såld del i kollektionen går 20 procent till WaterAids arbete med att skapa tillgång till rent vatten och sanitet i Indiens fattigaste områden.

-  INDISKA, som har en lång historia av ansvarsfullt företagande, har de senaste åren ökat fokuseringen på vattenfrågan. Idag är företaget engagerat i flera olika projekt som rör förbrukning, användning och rening av vatten och textilindustrins påverkan på miljön.

INDISKA utökar nu sitt engagemang i vattenfrågan och inleder ett samarbete med WaterAid. WaterAids arbete med att skapa tillgång till säkert vatten är livsviktigt. Idag saknar 140 miljoner människor i Indien tillgång till rent dricksvatten. Stödet från INDISKA och våra kunder kommer att gå till WaterAids arbete i Indien, säger Sofie Gunolf, INDISKAs VD.

Globalt saknar 783 miljoner människor tillgång till rent vatten och 2,5 miljarder människor har inget toalett att göra sina dagliga behov på. 2 000 barn dör dagligen av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet.

Det medför katastrofala konsekvenser för människor att inte ha tillgång till rent vatten. INDISKAs designsamarbete är ett bra exempel där företag och deras kunder kan bidra till att fler människor får tillgång till dricksvatten och på så sätt öka deras möjlighet till ett bättre liv för sig och sina familjer, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid.

För pressrelaterade frågor och mer information, vänligen kontakta:

-  Fredrik Henriksson, PR-ansvarig INDISKA, fredrik.henriksson@indiska.se, 08-670 45 69

-  Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare, cecilia@wateraid.se, 08-6703020

Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för att förändra liv genom tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien. Vi arbetar i 27 av världens fattigaste länder. Sedan starten 1981 har 17,5 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 12,9 miljoner människor fått tillgång till sanitet som ett resultat av vårt arbete. 

WaterAid arbetar i Indien sedan 1986 och förra året förändrades livet för 536 000 människor som fick tillgång till rent vatten och för 353 000 människor som fick tillgång till sanitet. Läs mer på www.wateraid.se

Om INDISKA

INDISKA är en svensk familjeägd butikskedja etablerad 1901 som säljer en unik mix av mode och inredning med en egen stil. Allt designat i Stockholm av människor som älskar Indien. INDISKA har idag 91 butiker i Sverige, Norge och Finland.

Vattenfrågan har de senaste åren fått allt större fokus och företaget är sedan 2004 engagerat i flera olika projekt som rör förbrukning, användning och rening av vatten och textilindustrins påverkan på miljön. Bland annat genom initiativet Swedish Textile initiative. Ansvarsfull vattenhantering leder till hållbar utveckling. Läs mer i dokumentet INDISKAs vattenengagemang.

INDISKA har förändrat och kan förändra en hel del på egen hand, men utmaningarna i vattenfrågan är gigantiskt stora. Därför tog Indiska initiativet till Sweden Textile Water Initiative (STWI) – om att gå samman med andra företag i branschen och vattenexperter för att lära och förändra. STWI är ett unikt svenskt projekt som genom samarbete lett fram till riktlinjer för användning av vatten och kemikalier i textil- och läderindustrin.

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön