2015-12-24 07:00Pressmeddelande

Arne Weise är julvärd för WaterAid

null

När Arne Weise slutade som julvärd på SVT 2002 lovade han sig själv att aldrig mer tända ett ljus i TV. Men på julafton 2015 gör Arne ett undantag då han i WaterAids julfilm tänder ett ljus för de 650 miljoner människor i världen som inte har tillgång till rent vatten. Själv säger Arne Weise att han är stolt över att vara i WaterAids förnäma sällskap.

När WaterAid träffar Arne Weise ett par veckor innan julafton berättar Arne att han nyligen har varit i kontakt med årets julvärd Gina Dirawi, precis som han har pratat med alla som efter honom har verkat som julvärd. Arne säger att han är imponerad av Gina, speciellt över att hon hinner med så många olika saker på samma gång. Utöver julvärdskapet leder hon ju också Musikhjälpen från Linköping, har det egna programmet Edit Dirawi och kommer leda Melodifestivalen under 2016.

Varje julafton vid halv tre, precis innan sändning, ringer Arne till SVT för att prata med årets julvärd, och peppa dem inför sändning. Och varje år, oavsett vem som har varit julvärd, berättar Arne att de alltid låter väldigt nervösa på rösten. När Lasse Kronér var julvärd fick Arne till och med träna honom i att tända ljuset. För att tända ljus, det är Arne expert på.

Saknar du att vara julvärd?

– Visst saknar jag att vara julvärd, jag saknar stämningen, säger Arne Weise.

Varför valde du att vara julvärd för WaterAid?

– För mig var det självklart när jag fick frågan. Jag lovade mig själv när jag slutade på SVT 2002 att aldrig mer tända ett ljus i TV, men för WaterAid gör jag ett undantag. Tidigare gjorde jag mycket naturprogram så jag vet hur döden går fram där det inte finns vatten. Jag har besökt byar där det inte fanns liv, men så har de fått en brunn och vid nästa besök mötte jag barn som var friska och glada. Det var så jag ville gråta av lycka. Och nu hjälper WaterAid människor med att borra brunnar och få rent vatten. Jag är stolt över att vara i så förnämt sällskap, säger Arne Weise.

Här finns filmen på när Arne Weise är julvärd för WaterAid: https://www.youtube.com/watch?v=WVOCP9tEuyQ&feature=youtu.be

Arg Jul

Arnes julfilm är en del av WaterAids kampanj Arg Jul. Såhär beskrev WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen kampanjen Arg Jul när den lanserades:

– Vi tror att alla människor någon gång har känt ilska över situationen i världen. Många blir arga när de tittar på något hemskt reportage på nyheterna, ser en fruktansvärd bild i tidningen eller får en jobbig historia berättad för sig. Vi på WaterAid är arga över att 1 400 barn varje dag dör för att de saknar tillgång till rent vatten och toaletter. Vi är arga över att flickor tvingas sluta skolan eftersom de måste lägga flera timmar varje dag på att hämta vatten, vatten som ofta är smutsigt och livsfarligt att dricka. Att människor blir arga över hur orättvis världen är tycker vi är bra, för ur ilska kan förändring födas. Och det är just det som är tanken med vår kampanj Arg Jul, att människor ska använda sin ilska över situationen i världen till att förändra den. Vi är övertygade om att världen går att förändra, men det går bara om vi gör det tillsammans.

Om WaterAid

WaterAid är en internationell oberoende organisation som arbetar i 37 länder. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

Sedan starten 1981 har 23 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 21 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök wateraid.se


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön