2014-03-17 08:05Pressmeddelande

768 miljoner saknar rent vatten – Kronprinsessan besöker WaterAid i Tanzania

null

WaterAids beskyddare Kronprinsessan Victoria och handelsminister Ewa Björling reser i dagarna till Dar el Salaam i Tanzania för att se vilken skillnad WaterAids arbete gör och för att träffa några av de människor som fått förbättrade möjligheter genom tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.

Lördag den 22 mars är det dags för den årliga Världsvattendagen. 768 miljoner människor världen över saknar fortfarande tillgång till rent vatten och över 2000 barn dör dagligen i diarrésjukdomar som en konsekvens. För att uppmärksamma detta kommer Kronprinsessan Victoria dagarna innan att besöka ett av WaterAids projekt utanför Dar el Salaam i Tanzania.

Tanzania är det största landet i Östafrika med över 45 miljoner invånare. På grund av det varma och torra klimatet är rent vatten en bristvara. Nästan hälften av Tanzanias befolkning saknar tillgång till rent vatten. Kvinnor och barn tillbringar ofta mer än två timmar per dag med att hämta vatten. Siffrorna vad gäller sanitet är ännu värre; endast 12 % av befolkningen har tillgång till en toalett. Detta har stor inverkan på folkhälsan; varje år dör mer än 10 000 barn under fem år till följd av diarrésjukdomar.

Det finns dock positiva nyheter. WaterAid nådde under 2013 64 000 människor i Tanzania med rent vatten och 64 000 människor förbättrad sanitet.

”WaterAid har arbetat i Tanzania i tre decennier, förändrat samhällen och människors möjligheter genom tillgång till rent vatten och toaletter. Det ska bli fantastiskt att få visa Kronprinsessan vilken skillnad detta gör.”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid

Besöket på projektplatsen i Kigamboni kommer att ge Kronprinsessan och handelsminister Ewa Björling en möjlighet att träffa och tala med människor, som genom WaterAids arbete fått förbättrade försörjningsmöjligheter samt tillgång till vatten, sanitet och hygienutbildning.

Cecilia Chatterjee-Martinsen fortsätter; ”I alla de länder där vi arbetar, använder vi enkel teknik som är möjlig att underhålla på plats av de som bor i samhällena för att säkerställa långsiktig hållbarhet. . Kronprinsessan kommer t.ex. att få se och prova en Gulper. Det är en slamsugare som används vid latrintömning.”

Idag saknar mer än vad tionde person tillgång till rent dricksvatten, dvs  768 miljoner människor. Och jordens befolkning växer. 2050 beräknas vi vara 9 miljarder människor. Samtidigt är den tillgängliga vattenmängd vi ska hushålla med konstant. Av världens tillgängliga vattenresurser är endast 0,8 procent dricksvatten. Världen står inför något av en vattenkris – en kris som drabbar de mest utsatta och fattigaste allra hårdast. Att nå dem är den största utmaningen.

**************

Bilder från besöket kan får på begäran. För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.org

10 fakta om vatten

·  768 miljoner människor i världen har inte tillgång till rent vatten. Det är mer än 80 gånger Sveriges befolkning.

·  I områden utan tillgång till rent vatten måste kvinnorna gå i snitt en mil om dagen bara för att hämta vatten.

·  I Sverige använder vi i snitt 160 liter vatten om dagen, i USA är snittanvändandet 570 liter vatten om dagen. I Etiopien är det bara 20 liter.

·  Varje dag dör 2000 barn av diarré orsakad av smutsigt vatten – det är den näst vanligaste dödsorsaken för barn under fem år.

·  Kvinnor i Asien och Afrika bär ofta behållare med 20 liter vatten på rygg eller huvud - det väger lika mycket som en fullpackad resväska.

·  Att köpa vatten i Accra i Ghana kostar tre gånger så mycket som att köpa vatten i New York.

·  Att förse barn med rent vatten förändrar deras liv – deras hälsa förbättras och de får mer tid att gå i skola och att vara just barn.

·  Varje krona investerad i rent vatten och sanitet ger en avkastning på fyra kronor, i ökad produktivitet.

·  Om alla skulle ha tillgång till rent vatten och sanitet skulle 2,5 miljoner liv räddas - varje år.

·  Att förse ett samhälle med rent vatten förändrar allt! Kvinnorna får tid till annat än att hämta vatten och människorna blir friskare.

Kronprinsesseparet H.K.H. Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Daniel är sedan augusti 2011, beskyddare för WaterAid i Sverige, deras första gemensamma uppdrag.

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 27 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981, har WaterAid gett 19 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har 15 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.

För mer information, besök http://www.wateraid.se

Världsvattendagen instiftades av FN1993 för att få människor i hela världen att uppmärksamma vikten av att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Vi är alla beroende av att ha tillgång till rent vatten och runt om i världen samlas och engagerar sig människor för olika arrangemang lördag den 22 mars.

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön