2014-05-17 23:00Nyheter

WaterAids Generalsekreterare sprang Göteborgsvarvet i solidaritet med 748 miljoner människor

null

Strax innan start lördag den 17 maj hade WaterAids Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen nästintill nått sitt mål med insamlingen #TömDunken. Målet var att samla in 50 000 kr till WaterAids arbete och därigenom förändra livet för 250 människor - förse dem med rent vatten och sanitet.

Kampanjen startade på Världsvattendagen den 22 mars och målet var Göteborgsvarvet, ett av världens största löparevenemang, som Cecilia planerade springa med en 25 liters (25 kg) vattendunk fylld med smutsigt vatten på ryggen. För varje 200 kronor som samlades in, så kunde hon tömma 1 dl vatten ur dunken och med 50 000 kr insamlat skulle dunken vara tom. När startskottet gick hade Cecilia några få liter kvar i dunken.

Bara 3 liter kvar i dunken under varvets 21 km, men det skvalpar och skaver rejält! Jag är full av beundran för de miljontals kvinnor och flickor i världen som gör detta varje dag, sa WaterAids Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen innan start.

I takt med att fler bidrog till insamlingen kunde Cecilia under loppet tömma ut mer vatten. Vid målgång efter 3 timmar och 19 minuter var strax över 47 000 kr insamlade och 1,5 liter kvar i dunken.

Även om jag inte lyckades fullt ut med insamlingsmålet, så är jag nöjd. Att genomföra Göteborgsvarvets 21 km med dunken visar hur fruktansvärd tung börda bristen på rent vatten lägger på miljontals kvinnor i världen som släpar vatten på detta sätt stora delar av sin dag. Vatten som ofta är smutsigt och gör deras barn sjuka och i värsta fall dödar dem. 1400 barn dör varje dag i diarré på grund av smutsigt vatten! Det är inte ok, detta är ju någonting vi kan fixa, säger WaterAids Generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

För att stödja insamlingen kan man fortfarande SMSa DUNKEN till 72980 och bidra med 50 kr, eller gå in på https://www.betternow.org/se/dunken och bidra med valfri summa.

Läs mer om WaterAids arbete här: www.wateraid.se  

**************

För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se 


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön