2015-08-21 16:52Nyheter

Världsvattenveckan är tillbaka för 25 året i rad

null

Nu är det äntligen dags för världens vattenögon att återigen riktas mot Sveriges huvudstad Stockholm, då Världsvattenveckan arrangeras för 25 året i följd. WaterAid är en av huvuddeltagarna under veckan som hålls mellan 23 – 28 augusti. Världsvattenveckan är årets höjdpunkt för alla i världen som jobbar med vattenfrågan, och årets tema är ”Vatten för utveckling”, något som vi på WaterAid ser som extra glädjande då det är exakt det vi jobbar med dagligen.

Arrangemang och deltagare

Veckan innefattar 160 olika seminarier med deltagare från nästan alla länder i världen. Seminarierna har många olika teman, alla kopplade till vatten. Frågor som rör genus, klimat, företag, sanitet och hållbarhet kommer diskuteras i detalj, och såklart blir det också mycket fokus på de hållbara utvecklingsmål som FN ska besluta om i september i år.

Förutom kända profiler från WaterAid såsom Cecilia Chatterjee-Martinsen och Barbara Frost kommer också andra storheter besöka Världsvattenveckan, exempelvis statsminister Stefan Löfvén, miljöminister Åsa Romson, Jordaniens premiärminister Abdullah Ensour och vinnaren av årets Stockholm Water Prize Rajendra Singh.

WaterAid på Världsvattenveckan

WaterAid kommer förutom deltagande i olika events och seminarium också ha två montrar på plats på Norra Latins skolgård. I montrarna finns chansen att träffa några av våra internationella medarbetare, få information om WaterAids arbete i allmänhet, och få prova på hur det är att bära tunga vattendunkar, något som många människor i världen tvingas göra varje dag. Har du några timmar över kan det vara en bra idé att göra oss ett besök.

Vatten och utveckling

Vattenfrågan är ständigt aktuell och trots förbättringar saknar fortfarande över 650 miljoner människor rent vatten, och mer än 2,3 miljarder har inte tillgång till en säker och privat toalett. Vi på WaterAid ser Världsvattenveckan som ett utmärkt tillfälle att träffa andra som också jobbar med den globala vattenkrisen, och att uppmärksamma hur avgörande frågan om vatten är för alla människors överlevnad. Vatten och utveckling är verkligen en central fråga för alla eftersom utveckling är helt omöjlig utan förbättrad tillgång till vatten, samtidigt som utveckling också riskerar att sätta ytterligare press på jordens vattenresurser. Årets Världsvattenvecka kommer att belysa både möjligheter och utmaningar som finns när det kommer till vatten och utveckling.

Mer information och hela programmet hittar du på: http://www.worldwaterweek.org/


Om WaterAid

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Organisationen förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov. WaterAid har verksamhet i 34 länder och sedan starten 1981 har 28,2 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 28,2 miljoner fått tillgång till toaletter som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009. För mer information, besök www.wateraid.se


Kontaktpersoner

Anna Schön
Kommunikatör
Anna Schön