2018-10-08 09:15Pressmeddelande

Volontärbyrån utser Årets volontär på Frivilligdagen

null

Den ideella verksamheten Volontärbyrån utser för andra året i rad Årets volontär. Ideella organisationer över hela Sverige har möjlighet att nominera någon av sina frivilliga som de anser förtjänar extra uppmärksamhet för sitt engagemang. Vinnaren tillkännages i samband med FN:s Internationella frivilligdag den 5 december.

–Vi vill hylla det starka ideella engagemanget i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Tre miljoner svenskar engagerar sig ideellt, och helst skulle vi ju vilja ge pris till alla. Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar.

Förra årets vinnare av Årets volontär blev Mahfozullah "Maffe" Ganji, engagerad i ungdomsorganisationen Tamam. Han fick ta emot utmärkelsen på Frivilligdagen och fick även stor uppmärksamhet i media.

–Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander. Det är folk som kör djurambulans, mentorer som ger unga personer en vuxen förebild, människor som ger utsatta personer en röst och etablerade svenskar som hjälper nyanlända att komma in i samhället. Det är jurister, kassörer, kaffekokare, brottsofferstödjare, tränare, kompisar och läxhjälpare. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla volontärer.

53% av svenskarna engagerar sig
Varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i veckan. Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Men det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter.

För mer information, kontakta:
Anna Snell, anna.snell@volontarbyran.org

Telefon: 073 554 2323

Fakta Årets volontär
Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985. Sedan 2017 delar den ideella verksamheten ut utmärkelsen Årets volontär i samband med Frivilligdagen, för att uppmärksamma och hylla det ideella engagemanget i Sverige. Ideella organisationer kan nominera till Årets volontär 2018 fram till den 29 oktober här: www.åretsvolontär.se


Om Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org


Kontaktpersoner

Anna Snell
Verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
Anna Snell