2024-11-29 06:59Pressmeddelande

Unga vill engagera sig – men saknar information och resurser

Volontärer

Trots att 74 procent av de unga mellan 18 och 29 år är intresserade av att engagera sig ideellt, är det bara 33 procent som faktiskt gör det. Det visar årets Sifo-undersökning “Svenskarnas engagemang” på uppdrag av Volontärbyrån. Det finns stor potential att engagera fler unga, men också hinder som måste överbryggas.

Samtidigt som intresset är högt hos unga så visar den aktuella enkätundersökningen att de är engagerade i lägre grad än andra åldersgrupper. Bland unga är det 33 procent som svarar att de har engagerat sig ideellt under de senaste 12 månaderna, jämfört med 42 procent i hela befolkningen.

Unga säger att de inte har tid
I undersökningen ställdes även frågan varför man inte tagit sig an ett ideellt uppdrag, om så var fallet. Personer mellan 18 och 29 år svarar i mycket högre grad än andra åldersgrupper att ekonomin står i vägen för att engagera sig. De vanligaste orsakerna är:

  • Tidsbrist: "Jag har inte tid (svarar 59 procent)
  • Brist på matchande uppdrag: "Har inte hittat något som passar mig" (svarar 26 procent)
  • Brist på information: "Vet inte hur man gör" (15 procent) och "Vet inte vad som finns" (15 procent)
  • Brist på pengar: "Jag har inte de ekonomiska förutsättningarna" (12 procent)

"Det är tydligt att unga tyvärr inte alltid nås av information om engagemang i föreningslivet som skulle passa dem. Vi på Volontärbyrån stödjer organisationer i att utforma uppdrag som kan passa unga, som t.ex. går att kombinera med studier. Vi kan också ge stöd i hur man beskriver uppdragen och kommunicerar om dem. Det är viktigt att sprida information på sociala medier för att berätta: Varför är det här kul? Vad kan en volontär få ut av det? Och hur mycket tid tar det?”, säger Anna Snell, verksamhetsledare på Volontärbyrån.

Unga vill hitta vänner och öka jobbchanser
De unga  som redan är engagerade har olika drivkrafter. Den viktigaste anledningen för att engagera sig ideellt är att hitta nya vänner, vilket 38 procent svarar. Dessutom hoppas de på att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Unga  svarar i mycket högre utsträckning än andra åldersgrupper att de vill få praktiska erfarenheter (27 procent), skapa kontakter för att komma in i arbetslivet (10 procent) och skriva i sitt cv att de har engagerat sig ideellt (9 procent).

20-åriga Malva: gemenskap kan locka fler unga
Malva Froster Delbom är 20 år och engagerar sig inom den ideella föreningen Löparakademin som erbjuder unga i utsatta områden både löpträning, gemenskap och möjligheten att uppnå långsiktiga mål. Hon bor i Västertorp i Stockholm.'¨äå

“Det är många i min ålder som inte riktigt förstår varför man ska lägga tid på någonting man inte får betalt för. Men jag får så mycket lycka och energi av mitt uppdrag att jag inte vill sluta”, säger Malva Froster Delbom.

Hon tycker att hon lärt sig mycket som hon kommer ha stor användning av i sitt arbetsliv såsom att vara en god förebild och leda andra.

“Jag tror att fler unga skulle engagera sig ideellt om de visste att man träffar så många nya människor och hittar nya kompisar. Det är ett helt community man kommer in i. Det är fantastiskt och får mig att vilja fortsätta”, säger Malva som började med sitt engagemang i Löparakademin som 17-åring. 

Idrottsföreningar mest populära
De flesta unga 18 till 29 år är engagerade i idrottsföreningar (27 procent), studentföreningar (19 procent) eller en hobbyförening (11 procent). Unga engagerar sig i betydligt högre utsträckning än andra åldersgrupper i klimat- och miljöorganisationer (6 procent), i hela befolkningen är det bara 2 procent.

Om undersökningen
Volontärbyrån gav Verian i uppdrag att genomföra en Sifo-undersökning om ideellt engagemang i Sverige. En webbenkät skickades ut till den riksrepresentativa- och slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. De som svarade på enkäten var mellan 18 och 79 år gamla.Totalt har 2002 intervjuer genomförts mellan den 10 och 15 oktober 2024.

Läs hela rapporten “Svenskarnas engagemang 2024” här.

Om Volontärbyrån
Volontärbyrån hjälper engagerade människor och ideella organisationer att hitta varandra. Verksamheten erbjuder en plattform för ideella uppdrag och utbildningar och stöd till föreningar för att lyfta och stärka ideellt engagemang i Sverige. Vi gör undersökningar och rapporter om ideellt engagemang och sprider kunskap om svenskt föreningsliv och trender i det ideella engagemanget. 

Intervjuer
Vill du komma i kontakt med Malva Froster Delbom eller med Anna Snell?

Kontakta:
Anna Snell
Verksamhetsledare
anna.snell@volontarbyran.org
073-554 23 23.


Om Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org


Kontaktpersoner

Anna Snell
Verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
Anna Snell