Viljan att ställa upp och hjälpa till i händelse av kris är stor i Sverige. Så många som 93 procent av svenskarna säger att de kan tänka sig att ställa upp vid en kris, till exempel vid en naturkatastrof, bränder eller en ny pandemi. Men hela 56 procent säger samtidigt att de inte vet eller är tveksamma kring hur de skulle gå tillväga för att hjälpa till eller vilken organisation eller myndighet det går att vända sig till. Det visar en ny Sifo-undersökning som Volontärbyrån och Forum – idéburna organisationer med social inriktning gjort.
– I kris exploderar det ideella engagemanget, det har vi sett nu i samband med kriget i Ukraina, och även i pandemin, vid skogsbränderna och andra tillfällen. Men det är oroväckande att så många inte vet hur de ska gå tillväga för att engagera sig. Här har både civilsamhället och det offentliga ett jobb att göra, så att vi i nästa kris bättre kan kanalisera detta fantastiska engagemang, säger Maria Alsander, generalsekreterare på Volontärbyrån och Forum – idéburna organisationer med social inriktning.
Samma undersökning visar att 37 procent av svenskarna har engagerat sig ideellt i en förening under det senaste året och att 67 procent skulle kunna tänka sig att engagera sig framåt. Överlag finns alltså stor potential att få många fler att engagera sig.
– I Sverige finns en kvarts miljon ideella organisationer och vi har ett starkt engagemang som verkligen bidrar till att göra vårt samhälle bättre. De frivilligas tid är gratis, men det är inte gratis att samordna och organisera engagemanget. För att möjliggöra för fler att engagera sig behöver vi höja kunskapen om föreningsliv och ideellt engagemang och stärka förutsättningarna för engagemanget. Vi vill se lägre trösklar till ideellt engagemang för att fler ska kunna engagera sig – både i kris och långsiktigt, säger Maria Alsander.
Utdrag från resultatet:
Ny rapport beskriver förutsättningar för ideellt engagemang i kris
Sifo-undersökningen ligger till grund för den nya rapporten ”Att göra skillnad i kris”, som beskriver det ideella engagemanget i Sverige i dag och vilka drivkrafter som får människor att engagera sig. Aktörer från civilsamhället och en forskare redogör för olika utmaningar för det ideella engagemanget, hur det offentliga och civilsamhället kan samverka i kris och vilka trender de ser i engagemanget.
Ladda ner rapporten här: https://socialforum.se/wp-content/uploads/2022/06/att-gora-skillnad-i-kris-webb.pdf
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Volontärbyrån och Forum. Den bygger på 1140 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 3-6 juni 2022.
Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org