2016-06-16 14:31Pressmeddelande

Ny volontärundersökning: Flest vill engagera sig för flyktingar

null

En ung person med ett mycket stort engagemang för nyanlända och som gärna vill fortsätta att engagera sig. Det kännetecknar 2015 års volontär i Volontärbyråns undersökning Volontärbarometern.

-Jag ville engagera mig när jag såg och läste om alla flyktingar på väg genom Europa, säger en volontär i undersökningen. Jag känner att det är viktigt att det finns många som välkomnar dem hit. Man behöver bara tänka: tänk om det var jag som knackade på dörren till Europa.

Var tredje volontär anger att flyktingsituationen var det som fick dem att ta steget och göra en ideell insats. Det innebar att integration och asyl blev det mest populära ändamålet för engagemang (42 procent), följt av barn- och ungdomsfrågor och social utsatthet.

-Under hösten gjorde många väldigt stora insatser för att stödja människor på flykt, och det är glädjande att se att så många vill fortsätta att engagera sig, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Dessutom är det väldigt många unga människor som vill göra skillnad, tvärtemot vad många kanske tror. Vi ser också att volontärer helst vill engagera sig långsiktigt snarare än att vara ”engångsvolontärer”.

Undersökningen visar också att hela 30 procent av de som engagerade sig aldrig tidigare hade varit volontärer. Många unga ville engagera sig och 45 procent var under 35 år gamla. Så många som 95 procent av volontärerna kan tänka sig att engagera sig ideellt framöver, och även här står uppdrag inom integration högst i kurs.

Liksom tidigare år lockar praktiskt arbete mest. Många är även gärna funktionärer vid evenemang eller tränar språk eller är läxhjälpare. De främsta anledningarna till att engagera sig är viljan att hjälpa och stödja andra, att göra en konkret insats istället för att skänka pengar och att utvecklas som person. Däremot är det bara en av tio som engagerar sig för att bättra på sitt CV.

Ladda ner hela Volontärbarometern här.

För frågor eller kontakt med volontärer och organisationer, kontakta:

Anna Snell, telefon 073 554 23 23 eller anna.snell@volontarbyran.org


Om Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org


Kontaktpersoner

Anna Snell
Verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
Anna Snell