2024-06-20 06:25Pressmeddelande

Ny rapport: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Kvinna serverar drickor till en annan person. Hon ser glad ut.Hanna serverar fika på 4-H i Gränby.

Det ekonomiska läget har påverkat människors möjlighet att engagera sig ideellt, samtidigt som samhällsläget ökar motivationen att vilja bidra. Det visar Volontärbyråns nya rapport om det ideella engagemanget, Volontärbarometern 2024. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland volontärer och representanter för ideella organisationer. 
 
De främsta anledningarna till att individer söker sig till ett ideellt engagemang är för att påverka samhällsutvecklingen, göra något konkret och hjälpa och stödja andra. Globala händelser, ökad populism och främlingsfientlighet lyfts fram som viktiga drivkrafter. I årets rapport ser Volontärbyrån även en fortsatt trend i att engagemang för mänskliga rättigheter, särskilt bland yngre volontärer, ökar. 
 
– Varje år engagerar sig fyra miljoner svenskar ideellt. Årets Volontärbarometer visar att engagemanget fortsatt är starkt och att det är viktigt för människor att känna att de är med och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Det ideella engagemanget är hjärtat i det svenska civilsamhället och driver positiva förändringar, både för individer och samhället som helhet, säger Anna Snell, verksamhetsledare på Volontärbyrån. 
 
I årets rapport framkommer att det förändrade ekonomiska läget med ökad inflation, höjda räntor och lågkonjunktur har påverkat människors möjlighet att engagera sig ideellt. En av tio volontärer uppger att de inte haft möjlighet att engagera sig ideellt med anledning av försämrad privatekonomi. De säger också att volontäruppdrag har dragits tillbaka på grund av minskad finansiering hos organisationen. Fyra av tio organisationer anger att det ekonomiska läget påverkat verksamheten med volontärer negativt, exempelvis att de har mindre resurser att samordna och rekrytera volontärer.

Men trots det förändrade ekonomiska läget uppger hela 75 procent av volontärerna att deras engagemang förblir oförändrat. Många säger att de känner sig mer motiverade att bidra under samhällskriser och lågkonjunkturer, då ens ideella insatser behövs som mest. Hela 95 procent av volontärerna säger att de vill engagera sig ideellt kommande år.

Läs och ladda ner Volontärbarometern 2024 här: https://issuu.com/volontarbyransverige/docs/volont_rbarometern_2024_webb 

Några höjdpunkter från Volontärbarometern 2024:
92 % av volontärerna upplever att de påverkar samhället i en positiv riktning.
89 % av volontärerna mår bättre tack vare engagemanget.
84 % upplever att de känner gemenskap och får nya vänner genom sitt engagemang. 
57 % av volontärerna känner sig mindre ensamma tack vare engagemanget. 

Om Volontärbarometern
Volontärbarometern utkommer i år för nittonde året i rad. Årets undersökning genomfördes i februari och mars 2024 genom en enkät som skickades ut till alla de 7 141 personer som hade sökt ett volontäruppdrag på volontarbyran.org under 2023. Totalt svarade 1 880 personer på enkäten. Ytterligare en enkät skickades ut till alla samordnare hos de organisationer som använt Volontärbyrån för att söka frivilliga eller som gått en av våra utbildningar under 2023. 375 föreningsrepresentanter svarade på enkäten. 


Om Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org


Kontaktpersoner

Anna Snell
Verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
Anna Snell