Nu har tio finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. Det är den ideella verksamheten Volontärbyrån som för femte året i rad utser Årets volontär bland nästan 160 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.
– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander, Volontärbyråns verksamhetsledare. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Helst skulle vi ju vilja ge pris till alla, och Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar.
Hälften av svenskarna engagerar sig
Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter. Mer än varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 18 timmar i veckan.
– Det har varit ett fantastiskt gensvar från föreningar i hela Sverige och vi har fått in så många fina nomineringar till Årets volontär, säger Maria Alsander. De finalister vi har valt tycker vi representerar en bredd av det ideella engagemanget i Sverige, samtidigt som de som personer gjort enastående insatser i sina organisationer.
Om Årets volontär
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december.
Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.
De 10 finalisterna är:
Arne Marberg, Hela Människan, Mölndal
Arne började som en av gästerna på Hela Människan i Mölndal, men började snabbt ta ansvar för verksamheten. Arne ställer ALLTID upp, täcker upp om någon är frånvarande och tack vara Arne kan verksamheten alltid vara öppen för Mölndals mest utsatta, som annars inte har möjlighet till annan frukost. Arne har varit även varit en nyckelperson till att utveckla kultur inom verksamheten så att det kan bli tillgänglig för alla. Själv är han ansvarig för Målverkstaden samt med i verksamhetens teater grupp Teater Upp där hans bidrag är mycket viktig för gruppen. Tack vara Arnes ideella engagemang kan vi bidra till att göra Mölndal till en bra stad och jämlik stad för alla!
Camilla Embretsen, Brottsofferjouren, Huddinge
Camilla har som vittnesstöd på Södertörns tingsrätt uppvisat ett mycket stort engagemang. Hon har genom sin stora förmåga att knyta kontakter med människor starkt bidragit till att vittnen, målsägande och tilltalade som kallats till tingsrätten har fått ett gott bemötande samtidigt som hon också har knutit kontakter med aktörer som är viktiga för en väl fungerande verksamhet, såsom åklagare, tolkar och ordningsvakter. Med sin starka initiativförmåga har Camilla överbyggt de svårigheter som pandemin inneburit för verksamheten, i en tid då arbetet på tingsrätten inte alltid fungerat som det brukar. Camilla är starkt lösningsorienterad, empatisk och kan även lätta upp humöret hos den som är mycket orolig inför stundande rättegång. Inte minst det sistnämnda är en stor styrka! Vi kan med säkerhet säga att Camilla varit en avgörande bidragande faktor till att vi under pandemin kunnat upprätthålla en vittnesstödsverksamhet på en av Sveriges tyngsta brottmålsdomstolar som fungerat på (ungefär) samma premisser som i vanliga fall.
Elena Osokina, Rinkeby Run, Stockholm
Elena är den pålitligaste personen som tänkas kan. Hon är kassör i föreningen och när det behövs en ledare till något pass eller till söndagspromenaderna då finns Elena där och ställer upp. Dessutom är Elena en inspirerande person för folk i området. Hon kom till Sverige med arbetstillstånd som städerska. Jobbade fulltid men efter läxläsning och middag med egna familjen studerade hon ekonomi tills det var dags att lägga sig. För något år sen tog hon körkort, fick medborgarskap, blev arbetsledare och arbetar nu som ekonom.
Fahim Hadi, Mitt Livs Val insamlingsstiftelse, Göteborg
Fahim är en engagerad studiementor (volontär) i vårt mentorprogram för nyanlända gymnasieungdomar. Han har varit personlig mentor till flera unga killar de senaste terminerna och stöttat och hjälpt dem med skolan, sina studiemål och med att nå sina framtidsmål- och drömmar. Fahim har ett genuint engagemang för målgruppen vi riktar oss till och han är en grym förebild för sina adepter i programmen. Han är en person och volontär som ställer upp, både för vår verksamhet men framförallt för ungdomarna. Fahim är verkligen värd att uppmärksammas för sitt fina volontärengagemang!
Khadra Abyan, Hand till Hand, Jönköping
Khadra fick nog 2019 då en ung pojke i Jönköping skadades allvarligt och tog då beslutet att starta föreningen Hand till Hand. Föreningen är för kvinnor med barn som vill stärka föräldraskapet. Det är mestadels somaliska kvinnor men förening är öppna för alla kvinnor. Khadra har kontakt med cirka 100 kvinnor och är länken mellan kvinnorna och myndigheter, kommun och andra instanser. Khadra är en outtröttlig person som konstant är drivande med nya idéer. Khadra finns alltid med och stöttar och peppar dem som inte tycker att de kan prata så bra svenska. Khadra är även utsedd som hälsoguide och har under pandemin pratat med människor om vikten av att vaccinera sig. Khadra är en person som förstår vikten av att stärka andra och göra dem delaktiga och hur viktigt det är att kvinnorna integreras och blir förebilder för sina barn i Sverige. Hon är fantastisk!
Maj Aspebo, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Gällivare
Att säga att Maj har gjort en hjälteinsats som volontär räcker inte. Maj har via sin roll som volontär drivit olika skogsinventeringsprojekt för att höja kunskapsnivån hos andra volontärer, något som har lett till att sex skogsgrupper i Norrbotten har dragits igång och hundratals personer har deltagit i hennes olika projekt. Hon har under åren hållit i oändligt med inspirerande föredrag där hon berättar sin resa från helt okunnig i inventering till nu svampkonsulent för att inte nämna hur hon inspirerar andra att engagera sig för allas vår gemensamma planet och klimat. Hennes arbetsmoral som ideellt engagerad imponerar och inspirerar, inte bara inom Naturskyddsföreningen. Majs engagemang är något som hela Gällivare kommun kan glädjas åt.
Tania Toufani, Rädda Barnen, Stockholm
Tania har under flera år varit aktiv i Rädda Barnens nationella stödchatt för barn som lever med hedersförtryck. Hon talar med barn, ur en grupp barn som inte uppmärksammas särskilt ofta, som berättar om sina innersta hemligheter. Tania möter varje barn med värme och kärlek. Hon ställer alltid upp för sina vänner och kolleger. Hon bidrar med kunskap och kompetens och bidrar till en otroligt fin stämning i gruppen. Hon är en trygg famn att luta sig emot och en person som Rädda Barnen värdesätter otroligt högt. Ungdomarna hon möter blir så fint bemötta, hon sår ett litet frö i varje individ som hjälper barn och unga att växa upp till starka, vackra blommor.
Ulrika Karlsson, Oskarshamn SPES och Suicide Zero, Oskarshamn
Ulrika förlorade sin pappa 2018 och några månader senare även sin lillebror i självmord. En tid därefter tog hon kontakt med Suicide Zero. Ulrika har sedan dess med ett oerhört engagemang uträttat mer än många; hon har skrivit under debattartiklar, mött politiker, anordnat ljusmanifestationer och konserter, hållit föreläsningar samt medverkat i tidningsartiklar och radio-program. Allt för att öka kunskapen hos medmänniskor kring självmord och genom detta minska tystnaden, tabun och stigman vilket är en oerhört viktig del i Suicide Zeros arbete. Ulrika har även arbetat hårt med att få Oskarshamns kommun, där hon bor, att anta en handlingsplan för suicid, ett arbete som fortfarande pågår för fullt. Ulrika har samtalat med många människor om självmord, självmordstankar och psykisk ohälsa och om det viktiga med att våga fråga och våga prata. I och med detta så hjälper hon Suicide Zero att rädda liv.
William Stenvall Zetterström, RFSL Jämtland Härjedalen, Östersund
William blev invald i RFSL Jämtland Härjedalens styrelse på årsmötet 2020. Han har länge kämpat och stått upp för minoriteters rättigheter, främst för samer eftersom han är hbtqi-same själv. William har lyckats modernisera föreningens sätt att kommunicera både via nyhetsbrev och framför allt i sociala medier. Hans kunskap om bild, film och marknadsföring har gjort att föreningens arbete för hbtqi-personers rättigheter syns såväl inom länet och utanför och genom hans engagemang har han lyckats öka medlemsantalet till det femdubbla. William har också fått oss att på ett fint sätt visa människorna som bor på landsbygden med olika reportage och intervjuer. Eftersom att William är aktiv inom samefrågor har han också utökat vårt nätverk och aktiviteter där samt fått in samiskan både i text och på aktiviteter. Hans insatser har skapat makalösa förutsättningar för föreningens arbete med att motverka osynlighet och ensamhet för hbtqi-personer i regionen. William är verkligen en volontär och aktivist värd att lyftas för sitt arbete.
Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org