2018-11-19 12:44Pressmeddelande

De är finalister i Årets volontär

null

Nu har tio finalister utsetts till Årets volontär. Det är den ideella verksamheten Volontärbyrån som för andra året i rad delar ut utmärkelsen och fram till nomineringsstoppet hade 118 nomineringar kommit in från ideella organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december. 

– Det har varit ett fantastiskt gensvar från Förenings-Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Vi har fått in så många fina nomineringar, och helst skulle vi ju vilja utse alla. De finalister vi har valt tycker vi representerar en bredd av det ideella engagemanget i Sverige, samtidigt som de som personer gjort enastående insatser i sina organisationer.

53% av svenskarna engagerar sig
Varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i veckan. Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Men det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter.

– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla volontärer. Tre miljoner svenskar engagerar sig ideellt, och helst skulle vi ju vilja ge pris till alla. Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar.

De tio finalisterna är:

Izabella Bergqvist, Psoriasisförbundet, Bollnäs

Tove Bäckström, Ensamkommandes Förbund Stockholm, Stockholm

Nicklas Centring, Scouterna, Stockholm/Uppsala

Gösta Eriksson, Naturskyddsföreningen, Boden

Sofia Hallqvist, Amnesty International, Malmö

Christel Juhlin, Bara Vanlig Hälsa, Göteborg

Saga Joakim Karlsson, RFSL Uppsala, Uppsala

Alexandra Salloum, Let's sport girls, Malmö

Gunnilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, Tumba

Helén Westman, Civilförsvarsförbundet FRG Sollentuna, Sollentuna

Läs mer om finalisterna här: https://www.volontarbyran.org/artiklar/de-blir-finalister-i-arets-volontar-2018 

Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Priset delas ut på Frivilligdagen den 5 december i Stockholm. 

Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.


Om Volontärbyrån

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Vi driver en förmedling av ideella uppdrag samt utbildar och stödjer föreningar i frågor om ideellt engagemang. Volontärbyrån bildades 2002 och har sedan dess varit ett stöd till föreningslivet i Sverige. Volontärbyrån är en ideell verksamhet inom Forum – Idéburna organisationer med social inriktning. Forum arbetar för att civilsamhället ska kunna verka för ett bättre samhälle. Hitta volontäruppdrag eller sök volontärer på www.volontarbyran.org


Kontaktpersoner

Anna Snell
Verksamhetsledare och kommunikationsansvarig
Anna Snell