Idag har Visita och Hotell- och restaurangfacket, HRF, växlat yrkanden inför Avtal 25. Yrkandena omfattar samtliga avtal mellan parterna där ”Gröna Riksen” är det största.
Den svenska besöksnäringen sysselsätter idag ca 200 000 personer, och är en bransch där många får sitt första jobb - mer än en tredjedel av de anställda är under 26 år. Besöksnäringen är också en kraftig integrationsmotor, med högst andel utlandsfödda av alla branscher.
För Visita är det viktigt att besöksnäringen fortsätter att vara en lättillgänglig väg in på arbetsmarknaden, samtidigt som den erbjuder bra möjligheter att göra karriär. Vi vill dessutom attrahera fler att välja att utbilda sig mot branschen. I årets avtalsrörelse fokuserar Visita därför på att synliggöra utbildning och arbeta för möjlighet till god villkorsutveckling för de som redan arbetar i branschen. Samtidigt vill vi skapa bra regleringar för de som väljer att arbeta extra inom besöksnäringen.
- I avtalsrörelsen 2025 prioriterar vi låga trösklar in i branschen och god löneutveckling för de som satsar, stannar och vill utvecklas för att vara en del av branschen över tid. Vi vill även ha branschanpassade anställningsformer, en rimlig flexibilitet som möter verksamheternas behov samt verktyg för ökad ordning och reda. Alla eventuella avtalsändringar ska självklart rymmas inom Märket, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita.
Några av Visitas yrkanden:
1. Höjning av utgående löner ska prioriteras: Att kunna fördela en större del av det ekonomiska utrymmet på befintliga arbetstagare genom lönerevisionen istället för att höja alla ingångslöner är avgörande för att minska den sammanpressade lönebild branschen utmanas av. Att ha en lönemodell som premierar goda prestationer, utbildning samt de som väljer att satsa och stanna i branschen är nödvändigt både för att göra näringen attraktiv för nyrekrytering och behålla kompetens.
2. Snabbspår för yrkesutbildade: Medarbetare med en treårig yrkesutbildning inom branschens områden och ett års arbetserfarenhet ska snabbare uppnå minimilönen motsvarande 6 års yrkesvana.
3. Ändrad fördelning av lönepåslag: Vid företag där lönerevisionen genomförs genom individuell fördelning förändras fördelningen så att garantibeloppet utgör 30 procent och potten 70 procent. Att ha mer fördelningsbart utrymme att använda vid lönesättning ger möjlighet att premiera goda prestationer och är ett led i att göra branschen attraktiv för medarbetarna.
Läs Visitas yrkanden i sin helhet i bifogat dokument.
Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar nästan 6 000 medlemsföretag med över 8 500 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.