2022-04-22 06:00Pressmeddelande

Visita arrangerar heta rekryteringsdagar

Visita och Arbetsförmedlingen slår gemensamt upp portarna till en digital rekryteringsmässa i nästa vecka. Över fyrahundra jobb inom besöksnäringen finns tillgängliga när arbetsgivare över hela landet står redo för intervjuer över nätet.

Det är mycket som står på spel för landets hotell och restauranger när Arbetsförmedlingen och Visita inleder Besöksnäringsdagarna den 25 april. Sommarsäsongen är inte långt borta, men flera hotell och restauranger saknar medarbetare. Covid har satt djupa spår för hela branschen.

– Behovet av medarbetare är stort i hela landet. Det handlar både om människor med specifik yrkeskunskap som kockar och sommelierer, men också om jobb som inte kräver en formell utbildning. Dagar som dessa är viktiga och en pusselbit för fler jobb, säger Peter Thomelius, chef Kompetensförsörjning på Visita. 

Besöksnäringsdagarna är ett nationellt rekryteringsevent som ska underlätta för företagare inom restaurang-, hotell- och besöksnäringen att hitta nya medarbetare. Arbetssökande och arbetsgivare möts via Arbetsförmedlingens tjänst snabbintervjuer som är en uppskattad möjlighet att få bli marknadsförd och hitta kandidater för en djupare intervju.

De tre rekryteringsdagarnas snabbintervjuer är uppdelade på olika typer av tjänster från sexton stora och små arbetsgivare:
25 april – serveringspersonal, hovmästare, bartender, restaurangbiträde, cafébiträde, frukostvärdinna, diskare
26 april – kockar, kallskänkor, kökschefer, pizzabagare
27 april – övriga yrken som exempelvis receptionist, städpersonal, vaktmästare, personal till kiosk, bad, spa mm.

Utbildningsbesök
Den 25 april har arbetsgivare inbjudits att besöka kockelever på arbetsmarknadsutbildningar runt om i landet.

– Det har varit ett stort tryck. Över sjuttio arbetsgivare har anmält sig och välkomnas till Arbetsmarknadsutbildningar inom restaurang runt om i landet. En del är kedjor som behöver rekrytera väldigt många, berättar Linda Daugård, enhetschef, Kompetensförsörjning och arbetsgivarstöd på Arbetsförmedlingen.

Kockutbildningarna finns i Borås, Eskilstuna, Falun, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Kumla, Mjölby, Malmö, Norrköping, Ronneby, Skövde, Stockholm Tomteboda, Sunne, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Visby, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 700 medlemsföretag med över 8 800 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.