2021-10-25 03:05Pressmeddelande

SM-guld till Ida Petterson från Göteborg

Ida Pettersson tar emot pokalen för Gymnasie-SMIda Pettersson tar emot pokalen för Gymnasie-SM

Ida Pettersson från Yrkesgymnasiet i Göteborg kunde titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM när hon tog hem guldet i tävlingsgrenen Hotell under helgens final.

Det var under helgen lördag och söndag som kampen om SM-titeln avgjordes på Grythyttan utanför Örebro. Inom grenen Hotell fick varje deltagare sätta sina kunskaper på prov inför de situationer och utmaningar som kan tillkomma i samband med hotellyrket. Klart stod det att den deltagare som bäst klarade tävlingsutmaningarna var Ida Pettersson från Göteborg som därmed kunde titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM 2021 i Hotell.

-  Med energi och driv har Ida visat juryn hur hon på ett professionellt sätt har kunnat möta situationer samt effektivt kunnat lösa tävlingens uppgifter. Juryn ser en starkt lysande stjärna som har framtiden framför sig och ser fram emot att följa hennes vidare karriär, säger Hedvig Samaras, huvuddomare.

Stor brist på hotellpersonal i Sverige

Trots att jobben inom hotellbranschen växer fram i takt med att samhället öppnar upp, råder det en stor brist på hotellpersonal i landet. Detta samtidigt som många går arbetslösa. Genom att anordna Gymnasie-SM, hoppas Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning hos Visita att tävlingen ska lyfta fram yrkesskickligheten, höja statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attrahera fler ungdomar att söka sig till jobb inom besöksnäringen.

- De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För oss är de unga tävlande oerhört värdefulla eftersom de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra första väg in på arbetsmarknaden, möjligheten att stå på egna ben, men också att bygga vidare karriär på, berättar Peter Thomelius.

På grund av den pågående coronapandemin flyttades årets Gymnasie-SM från våren till 23-24 oktober och därför har de tävlande redan avslutat sina gymnasiestudier.               

Syftet med Gymnasie-SM är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen och få fler att intressera sig för att jobba inom den. Tävlingen anordnas av Visita – Svensk besöksnäring.

 

 

 


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.