2021-10-25 03:00Pressmeddelande

SM-guld till elever från Halmstad

Elin Wijk och Emma AnderssonElin Wijk och Emma Andersson

Elin Wijk och Emma Andersson från Stures restaurangskola i Halmstad kunde titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM när de tog hem guldet i kök under helgens final.

 Det var under helgen lördag och söndag som kampen om SM-titeln avgjordes på Grythyttan utanför Örebro. Inom grenen kök fick varje lag uppgiften att tillaga en trerättersmiddag utifrån en förbestämd korg med huvudråvarorna lax och rådjursstek. De rätter som imponerade mest på domarna var tillagade av Elin Wijk och Emma Andersson. Därmed kunde de titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM 2021 i Kök.

Det som fällde avgörandet var deras sätt att kombinera modern teknik med fantastiska smaker, enligt juryn.

-  Med en hög leverans och ett bra samarbete så har det vinnande laget levererat rätter med höga och balanserade smaker samt lyft huvudråvarorna. De har även arbetar på ett professionellt sätt under hela tävlingen, säger Sebastian Gilbrand, huvuddomare.  

Stor brist på kockar i landet

Trots att jobben inom restaurangbranschen växer fram i takt med att samhället öppnar upp, råder det en stor brist på kockar i landet. Detta samtidigt som många går arbetslösa. Genom att anordna Gymnasie-SM, hoppas Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning hos Visita att tävlingen ska lyfta fram yrkesskickligheten, höja statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attrahera fler ungdomar att söka sig till jobb inom besöksnäringen.

- De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För oss är de unga tävlande oerhört värdefulla eftersom de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra första väg in på arbetsmarknaden, möjligheten att stå på egna ben, men också att bygga vidare karriär på, berättar Peter Thomelius.

På grund av den pågående coronapandemin flyttades årets Gymnasie-SM från våren till 23-24 oktober och därför har de tävlande redan avslutat sina gymnasiestudier.               

Syftet med Gymnasie-SM är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen och få fler att intressera sig för att jobba inom den. Tävlingen anordnas av Visita – Svensk besöksnäring.

 


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Kommunikationskonsult
Dan-Aria Sucuri