2021-10-25 03:00Pressmeddelande

SM-guld till elever från Ester Mosessons Gymnasium

Ellen Hettne och Tage DahlbergEllen Hettne och Tage Dahlberg

Ellen Hettne och Tage Dahlberg från Ester Mosessons Gymnasium kunde titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM när de tog hem guldet i servering under helgens final.

Det var under helgen lördag och söndag som kampen om SM-titeln avgjordes på Grythyttan utanför Örebro. Inom grenen Servering fick varje lag sätta sina kunskaper på prov inför bland annat uppgifterna filering, flambering och dekantering av vin. De yrkeskunskaper och servicenivå som imponerade mest på domarna var utförda av Ellen Hettne och Tage Dahlberg som därmed kunde titulera sig som vinnare av Gymnasie-SM 2021 i servering.

I sin motivering säger Marcus Nyberg, huvuddomare följande:

-  Med ett stort engagemang, gott samarbete och med en klanderfri service har det vinnande laget utmärkt sig i detta mästerskap. Trots att köttet smet så fortsatte showen med glada miner och ett proffsigt gästbemötande.

Stor brist på serveringspersonal i landet

Trots att jobben inom restaurangbranschen växer fram i takt med att samhället öppnar upp, råder det en stor brist på serveringspersonal i landet. Detta samtidigt som många går arbetslösa. Genom att anordna Gymnasie-SM, hoppas Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning hos Visita att tävlingen ska lyfta fram yrkesskickligheten, höja statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attrahera fler ungdomar att söka sig till jobb inom besöksnäringen.

- De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För oss är de unga tävlande oerhört värdefulla eftersom de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra första väg in på arbetsmarknaden, möjligheten att stå på egna ben, men också att bygga vidare karriär på, berättar Peter Thomelius.

På grund av den pågående coronapandemin flyttades årets Gymnasie-SM från våren till 23-24 oktober och därför har de tävlande redan avslutat sina gymnasiestudier.               

Syftet med Gymnasie-SM är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen och få fler att intressera sig för att jobba inom den. Tävlingen anordnas av Visita – Svensk besöksnäring.

 

 


Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 5 500 medlemsföretag med över 8 200 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.

Kontaktpersoner

Jonas Partheen
Presschef
Jonas Partheen
Press- och mediekontakter.